Egyszarvúk márpedig léteztek, most kiderült, mikor haltak ki

0
469 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az Elasmotherium sibiricum fajról, amely valójában egy hosszú tülkű orrszarvú volt, eddig úgy vélték, hogy 350 ezer évvel ezelőtt pusztult ki – írta a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. A kutatók most egy Kazahsztánban nemrég feltárt, viszonylag jó állapotban fennmaradt koponya elemzéséről számoltak be a Journal of Applied Science című amerikai folyóiratban. A leleten nem találták sérülések nyomait.

“Az a legvalószínűbb, hogy ez egy hatalmas hím volt” – mondta Andrej Spanszkij, az orosz Tomszki Állami Egyetem paleontológusa, hozzátéve, hogy ez lehet az eddig feltárt legnagyobb méretű Elasmotherium sibiricum lelet.

A kutatók radiokarbonos kormeghatározás révén állapították meg a teremtmény korát, amiből arra következtettek, hogy ezek a nagytestű állatok egykor menedéket keresve érkezhettek meg a nyugat-szibériai területek déli részére. A valószínűleg vegetáriánus életmódot folytató szibériai egyszarvúakat két méter magas, csaknem öt méter hosszú és akár a négy tonnát is elérő állatként festi le a szakirodalom. Természetes élőhelyük a Don folyótól a mai Kazahsztán területének keleti részéig terjedt.

076

Spanszkij szerint a mostani eredmények arra sarkallnak, hogy olyan más emlősök maradványait is alávessék radiokarbonos kormeghatározásnak, amelyekről jelenleg úgy vélik, hogy 50-100 ezer évvel ezelőtt pusztultak ki.

Forrás: MTI
Leadfotó: sinammonite.deviantart.com
Fotó: hu.wikipedia.org