Egyre ügyesebb a csimpaszkodásban a nyíregyházi gibbonbébi

0
237 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A Nyíregyházi Állatpark fehérkezű gibbon családjának legifjabb aprósága, élete első négy hónapját anyjába csimpaszkodva töltötte, ám már nagy testvéreihez csatlakozva elkezdte tanulni a függeszkedést, s egyre több időt tölt- olykor anyai segítséggel- a fák ágai között.

A gibbonok a legakrobatikusabb főemlősök, minden egyes porcikájukkal a fákon való élethez alkalmazkodtak. Karjuk hossza kétszerese testhosszuknak, s legjellegzetesebb mozgásformájuk az mikor egyik kezükről a másikra lendülve közlekednek a fákon. Ez a helyváltoztatási mód egyedülálló az állatvilágban – függeszkedve, fogásról-fogásra haladnak anélkül, hogy a lábukat használnák.

A család a legfiatalabb kölyökkel öttagúvá vált. A szülőpár, a svéd állatkertből érkezett nőstény és a magyar származású hím 2007 óta él együtt egy tenyészprogram keretében, s frigyük igen szerencsésnek mondható, hiszen ez a harmadik kicsinyük, ami itt Nyíregyházán születik.

thumbnail__dsc2017

A fehérkezű gibbonok (Hylobates lar) monogám párkapcsolatban élnek, és a nőstények harminchetes vemhesség után általában egy kölyköt hoznak a világra, akit 4-7 hónapos korig szoptatnak. A gibbon pár napfelkeltekor duettet énekel, jelezve lakó- és táplálkozási területük határait. A különleges ének a szárazföldi emlősök talán legfelejthetetlenebb hangjai közé tartozik, amit az ide érkezők (s a park hotelében megszállok) a kora reggeli és a déli órákban is hallhatnak. A látogatók ráadásul egy különleges „majom szigeten” tekinthetik meg a mindig örökmozgó családot, ahol csupán egy vizesárok választja el a vendégeket a főemlősöktől.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark