Egyre több magyar vizsla dolgozik az amerikai reptereken

0
1 551 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az amerikai repterek biztonsági szolgálatai egyre nagyobb számban alkalmaznak logó fülű kutyafajtákat, arra hivatkozva, hogy ezek az állatok kevésbé rémisztik meg az utasokat egy-egy intézkedés során.

Az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hivatala (Transportation Security Administration (TSA)) felel az államok területén utazók biztonságáért, így a repterek védelmét is ők látják el. Az összes rendfenntartó szerv közül ezen ügynökség kötelékében szolgál a második legtöbb kutya.

Ám a jelenlegi állomány rohamos tempóban öregszik, szinte minden napra jut egy nyugdíjba vonuló eb. A hivatal ezért úgy döntött, hogy a következő generáció tagjait elsősorban vadászkutyafajtákból válogatják ki.

A TSA szóvivője David Pekoske elmodnta:

– Azt tapasztaltuk az elmúlt években, hogy a logó fülű kutyákat az utazó közönség jobban elfogadja, kevesebb feszültséget, félelmet generálnak. Épp ezért úgy döntöttünk, hogy a jövőben elsősorban vadászkutyák közül választunk.

Az elmúlt egy évben az ügynökség 80 százalékban az új iránynak megfelelően vásárolt kutyákat. A TSA kutyakiképző központ vezetője Christopher Shelton kifejtette:

– Alapvetően öt kutyafajtát részesítünk előnyben: rövidszőrű magyar vizsla, rövidszőrű német vizsla; drótszőrű német vizsla, labrador retriever, golden retriever. A hegyes fülűek közül a német juhászkutyákat és a belga malinoiseket használjuk.

Természetesen nem a fülek szerint válogatjuk a kutyákat. Egészséges, jó szimatú, és emberek között is kiválóan teljesítő ebeket keresünk. Ám, ha nem megy a minőség rovására, odafigyelünk a négylábúak megjelenésére is, különösen azon egyedek kiválasztásában, melyek majd később nagy tömegben teljesítenek szolgálatot. Ám ezek az állatok nem csak a rendfenntartásban, de a drog és bombakeresésben is jeleskednek, ahol a külcsín lényegtelen.

Egy-egy kutya és „embertársa” kiképzése 26-42 ezer dollárba (7-12 millió forint) kerül.

Annak érdekében, hogy még közelebb kerüljenek a rend őrei a civilekhez, a TSA minden kutya számára készít baseballkártya szerű, gyűjthető, fotós adatlapot, melyet a biztonsági hivatal munkatársai osztogathatnak gyerekeknek és akár felnőtteknek is, annak érdekében a közvélemény még jobban megismerje az ebek munkáját.