Egyre több a fertőzött kullancs

0
929 megtekintés
kullancs
Swing Szerelem Szulák

A vérszívók az avarban megbújva várják, hogy felkússzanak kiszemelt áldozatuk, azaz kedvenceink testére. Az állatok bőrén mászva a legvékonyabb bőrfelületeket keresik. Ezért érdemes különös tekintettel átvizsgálni a hónalj, farktő és combhajlati területeket.

A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. A kullancsencephalitisre utaló panaszok eleinte inkább egy egyszerű meghűlés, vagy influenzaszerű megbetegedés tüneteire hasonlítanak (fejfájás, izomfájdalom, általános fáradtság, kisebb hőemelkedés, gyengeség érzet), míg a Lyme-kór legelső tünete a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm nagyságú, általában ovális alakú bőrpír (ún. Lyme-folt). Évente 1500-2500 ilyen típusú megbetegedést regisztrálnak.

kullancs_400

A kullancsoknak nincs természetes ellenségük, nincs rendszeres vegyszeres irtás és akár évekig is képesek életben maradni anélkül, hogy vért szívnának. A legjobb védekezés a megelőzés! Szerencsére, erre ma már több módszer is létezik.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot?

Fontos, hogy a kullancs eltávolítása időben történjen meg, semmiképp se várjunk vele, mivel minél tovább van a testben, annál nagyobb a valószínűsége a fertőzésnek. Ügyelni kell arra, hogy szakszerűen távolítsuk el a kullancsot, mert úgy is létrejöhet a fertőzés, ha kiszedéskor összepréseli a kullancs testét, ekkor ugyanis a benne lévő tartalmat – és vele a kórokozókat is – az állat visszaöklendezi. Éppen ezért TILOS a szemöldökcsipesz használata, ugyanis ezzel megfogáskor összepréseljük az állatot. Helyette válassza a patikákban kapható, acélból készült, rugós kullancscsipeszt vagy az egyéb erre a célra készült műanyag eszközöket!

kullancs_csipesz
Ne kísérletezzünk a régi népi módszerekkel sem, mint olajjal, zsírral, vazelinnel vagy alkohollal kenegetni, ugyanis a kullancs fulladozáskor visszaöklendezi a kórokozókat, amelyeket épp elkerülni szeretnénk.

Ha szakemberre bízzuk a kullancs eltávolítását, forduljunk minél korábban állatorvosához, ne várjunk napokig.

Csatlakozz MOST a “Harc a bolhák és kullancsok ellen” c. ZooZoo csoportunkhoz!