Egyre jobban fenyegeti a kutyákat az elhízás

0
356 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az emberekhez hasonlóan a túlsúly a kutyáknál is ortopédiai gondokat, diabéteszt, légzőszervi megbetegedéseket és bizonyos ráktípusokat idézhet elő. A kutatók szerint a kiállításon szereplő kutyák képeinek széles körű elterjedése az interneten elfogadottabbá teszi a kutyák elhízását.

Ezt a következtetést 28 kutyafajta 1120 online elérhető képeinek elemzéséből vonták le, melynek fele a Crufts kutyakiállításon készült. A kutyakiállításon szerepelt négyből három kutya (708, 74%) ideális kondícióban volt, és nem volt túlsúlyos, de a kutyák egynegyede (252, 26%) elhízottnak számított.

Mopsz, basset hound és labrador retriever – a legtöbb túlsúlyos kutya ebből a három fajtából került ki. A képeken szereplő mopszok 80%-a, a basset houndok és a labradorok 68, illetve 63%-a volt elhízott. A legkisebb eséllyel túlsúlyos kutyák közé többek közt az óriás uszkár, a dobermann és a magyar vizsla került.

Bár a kiállításokon bemutatott kutyák negyede túlsúlyosnak számít, a házi kedvencek nagy része is veszélyeztetett. “Ezek a kutyák testesítik meg a fajták ideális jellegeit, és fennáll a veszély, hogy a nagyfokú médiamegjelenés hátrányosan befolyásolhatja a tulajdonosok elképzeléseit az ideális testalkatról, ” olvasható a cikkben.

Forrás: origo.hu, veterinaryrecord.bmj.com
Fotó: en.wikipedia.org