Egy tanulmány szerint a gazdik sokkal jobban alszanak kedvencükkel

0
222 megtekintés
Dog sleeping in bed alongside master's feet
Swing Szerelem Szulák

Egy felmérésben a gazdik véleményét kérték ki a jelenségről. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbben a horkolás, mocorgás, vagy párnán átmászkálás mellett is arra voksolnak, hogy kedvencük mellettük aludjon, így ugyanis nagyobb volt a biztonságérzetük, így nyugodtabb az éjszakájuk. A Mayo klinika Alvásorvosi Központja egyike az elsőknek, akik a hálószobába beengedett állatok alvásra gyakorolt hatását vizsgálják, persze eredményeik nem perdöntőek.

A  kutatók 150 embert kérdeztek ki részletesen az alvási szokásaikról, kiderült, hogy a résztvevők 49 százalékának van háziállata, a csoport tagjainak több mint a fele együtt alszik a házi kedvencével. A legtöbben családtagként tartják számon kedvencüket, ezért nem meglepő, hogy sokan az ágyukat is megosztják velük, hogy a lehető legtöbb időt tölthessék a közelükben.

A gazdik 20%-a arról számolt be, hogy az állatok bár megzavarják az alvásukat, mégis 40%-uk szerint nyugtató hatású, ha a kutya, vagy macska az ágyban alszik velük. A kutatás nem pontos, rengeteg felmérésre és kísérletre lenne szükség, hogy egy pontosabb adatot oszthassanak meg. Nem szabad elfelejteni, hogy a gazdi hiába vallja, csak kedvencével tud jól aludni, mélyalvási fázisa azonban zavart lehet, ha az állat is jelen van.

Forrás: origo.hu
Fotó: pranaholistic.ca