Egy ritka karibi békafaj utolsó két túlélőjének “randevúját” szervezték meg

0
355 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A faj egyedei 2009 óta nem szaporodnak a Nagy-Britanniához tartozó karibi szigeten. A múlt hónapban a projekt zoológusai az utolsó nőstényt elszállították a túlélő hím területére. A faj egyetlen másik helyen él még szabadon: a szintén karib-tengeri Dominika szigetén. A faj többi egyedét a kétéltűeket világszerte pusztító chytrid gomba okozta fertőzés irtotta ki, a Leptodactylus fallaxból kevesebb mint száz él a Földön szabadon.

A két béka egymástól 700 méterre lakott az esőerdő egy gyorsfolyású patakjának sziklái között. A hím énekét heteken át hallották, ám a nőstényt tíz napig hiába keresték. Végül egy helyi terepmunkás vette észre a patak partján – mesélte Jeff Dawson, a Durrell vadvédelmi szervezet kétéltűeket mentő program vezetője. A nőstényt ezután megfogták, megmérték, megvizsgálták, majd a hím területére vitték, ahol kapott egy kis sátrat, hogy alkalmazkodhasson a környezet változásához. Egy órával később a hímet is a sátorba tették, majd fokozatosan kinyitották a sátrat, hogy a pár távozhasson.

“Amikor magukra hagytuk őket, hallottuk a párkereső kiáltásokat, igazán reménykeltően hangzottak” – mondta Dawson.

Zoológusok és kamerák figyelik a két békát a következő hetekben, mivel egyebek között attól tartanak, hogy a nőstény megpróbál visszatérni korábbi helyére. A békáknak most augusztus közepéig van idejük a szaporodásra.

“Ez a két egyed esélyt kapott a szaporodásra, máskülönben szegény hím csak ülne a kövön és énekelne párra várva, de senki se hallaná” – vélte Dawson.

A chytrid gomba eddig a világon több mint 600 kétéltűfajt fertőzött meg, több mint kétszáznál drámai egyedszám-csökkenést mutattak ki.

Forrás: MTI
Fotó: aark.portal.isis.org