Egy négyzetkilométerre 40 millió sáska jut a Kelet-afrikai sáskainvázióban

0
617 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb egyiptomi vándorsáska pusztítása érte el Kelet-Afrikát, ám a rovarok tovább haladhatnak Uganda, Dél-Szudán és Etiópia felé. Az invázió példátlan fenyegetést jelent az egész régió élelmezésbiztonságára nézve és megállíthatatlannak látszik.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a térségben több mint 19 millió ember szenved a bizonytalan élelmiszerellátás miatt. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint jelenleg egy négyzetkilométerre minimum 40 millió sáska jut, ám a valós mennyiségük elérheti ennek akár a dupláját is. Egy sáskarajt átlagosan 50-100 milliárd rovar alkot, össztömegük elérheti a megdöbbentő 200 ezer tonnát is.

Ez a sivatagi sáska jelenlegi inváziója jelentősen nagyobb mértékű és méretű, mint amit Kenyában és Kelet-Afrikában korábban tapasztaltunk– mondta Dr. Stephen Njoka, a Sivatagi Sáskakezelő Szervezet (Desert Locust Control Organization) főigazgatója a CNN online portálnak. – Feltételezhetően a tavalyi év szabálytalan időjárási és éghajlati viszonyai, beleértve az október és december közötti heves esőzéseket, járultak hozzá a sáskák elterjedéséhez a régióban.

A szomszédos országokat is letarolhatják

Kenyában ez a legpusztítóbb invázió az elmúlt évtizedekből. A vándorsáskák már több tízezer hektárnyi növényzetet legeltek le Szomáliában és Kenyában, ahol megsemmisítették a táplálékforrások és legelők nagy részét. A kár mértékét egyelőre még nem lehet pontosan megbecsülni, mivel a pusztítás napról-napra továbbterjed.

Az invázió legrosszabb esetben egyfajta “pestisé” is válhat, hacsak nem sikerül gyorsan és hathatósan visszaszorítani a rovarokat– mondta Njoka. – A megelőző intézkedések hiánya, valamint a vándorsáskák nagy mobilitása és reproduktív potenciálja miatt magas a kockázata annak, hogy a a sáskák a Kenyával szomszédos országokat is hamarosan letarolják.

A rovarok még 2019 decemberében kezdték meg pusztításukat Kenya északi részén, majd megindultak az ország délnyugati része felé. A FAO becslései szerint a vándorsáskák inváziója júniusig folytatódhat.

A szervezet emiatt egy hat hónapos vészhelyzeti cselekvési tervet készített, amelyben igyekeznek felkészülni minden eshetőségre. A jelenleg Párizs méretű raj akár annyi élelmet is elpusztíthat, mint amennyi Franciaország lakosságának a fele.

Forrás: Origo