Egy gála keretein belül megünnepelték az év emlősét a hermelint

0
174 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Vadonleső program idén a hermelint választotta az év emlősének, november 13-án pedig a Magyar Természettudományi Múzeumban tartották meg a Hermelin Gálát és Forgatagot.

Az idei Év emlősének a hermelint választotta a Vadonleső Program szakmai közössége – egy gyönyörű, ugyanakkor ritkán megfigyelhető állatra irányították ezzel a figyelem fókuszát. A faj érdekes jellegzetessége, hogy évszaktól függően eltér a színezete: nyáron a bundája barna, a hasán és mellkasán fehér, míg télen majdnem az egész állat fehér. A farka vége egész évben fekete. Az idei Év emlőse Magyarországon 1974 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A november 13-án, szombaton megrendezett gálán bemutatták a Vadonleső Programot, az Év emlőse kezdeményezést és a hermelint, Gryllus Vilmos énekelt gyerekdalokat, és átadták a gyermekpályázatok díjait. Utána pedig természetvédő intézmények forgataga, szemléletformáló játékai következtek.
Az eseményen először Putz Csaba, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető-helyettese tartott köszöntőt és bemutatta a 2009 óta működő projekt lényegét, melynek keretében önkéntesek könnyen felismerhető állat- és növényfajokat és előfordulási helyüket azonosíthatnak. A tetszetős, felhasználóbarát felületen keresztül okostelefonról, számítógépről és tabletről is fel lehet vinni a megfigyelési információkat a fajok elterjedéséről.
Putz Csaba utána áttért a 2014-től működő Év Emlőse rendezvénysorozatra, amely minden évben más és más őshonos emlősállatunkra irányítja a figyelmet, elősegítve azok megismerését és hatékonyabb védelmét. Eddig a következő fajokat választották az Év emlősének: sün, ürge, denevér, mogyorós pele, földikutya, hiúz, vidra, és idén a hermelin. A 2022-es Év emlősének a nevét a Vadonleső program munkatársai a közeljövőben fogják nyilvánosságra hozni. Minden évben az adott állatfajjal kapcsolatban szerveznek rendezvényeket, pályázatokat, végeznek szemléletformáló tevékenységet.

A rajzpályázat első díjazottja a 17 éves Szűcs Róbert, a kép címe: Drága kincsünk a hermelin

A Gála fénypontja a „Drága kincsünk a hermelin” érme- és ékszerrajzoló pályázat és a „Hermelin télen-nyáron” rajzpályázat díjkiosztója volt. A két pályázatra összesen 488 db pályamű érkezett be, ebből választotta ki a zsűri az díjazottakat.

Kiemelt kép: Dr. Takács András Attila vadonleső

Forras:  ng.24