Drónokkal vizsgálnák a medvéket, de az állatok rettegnek tőle

0
405 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Eleinte ígéretesnek tűnt, hogy a drónok segítségével rengeteg begyűjtött adatot dolgozhatnak fel a kutatók, azt gondolták, hogy a medvék felett elrepülő drónok semmiben sem zavarják meg a medvéket. Minnesotai kutatók négy felnőtt medvére és két bocsra komolyabb műszereket helyeztek, amikkel nem csak mozgásukat, de pulzusuk változását is mérni tudták.

A drónok átlagosan 5 percen keresztül, 21 méterrel a medvék fölött lebegtek. A mért adatok szerint ebben az időben az állatok pulzusa jelentősen megnőtt – írták a Current Biology tudományos lapban publikált tanulmányban. Az egyik medve 41 szívverés per perces pulzusa hirtelen 162-re nőtt, a többieké 30-80 szívveréssel ugrott magasabbra a normális értékről.

A drón távozása után lassan helyre állt az állatok pulzusa. A drónok nagyobb stresszt okoznak a medvéknek, mint a repülőgépek, és bár az emberek közelében élnek, mégsem szoktak hozzá annyira a váratlan eseményekhez. A kutatók elmondták, mindenképpen vizsgálni fogják a medvék reakcióját, mielőtt rendszeressé teszik a repülő drónok használatát.

 

 Forrás: index.hu
Fotó: ehdwalls.com