Dél-amerikai tapírbébi született Nyíregyházán

0
315 megtekintés
Nyíregyháza, 2015. november 11. Egyhetes dél-amerikai tapír (Tapirus terrestris) és anyja, Pamela a Nyíregyházi Állatpark Dél-Amerika házában 2015. november 11-én. A tapírok a legnagyobb termetû dél-amerikai emlõsök, súlyuk akár a 320 kilogrammot is elérheti. MTI Fotó: Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák

Egy ősi legenda szerint Isten a tapírt azokból a darabokból rakta össze, ami a többi élőlény teremtése után megmaradt. A tapírok 35 millió éve alig változtak, és valóban furcsa kinézetűek. A növényevő állatok békések, ám testalkatuk ellenére igen fürgék és mozgékonyak.

A 4 tapírfaja közül a dél-amerikai tapír állománya a legstabilabb, azonban élőhelyének pusztulása, az erdők irtása mellett az illegális vadászat veszélyezteti, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a sérülékeny kategóriába sorolta. A Nyíregyházi Állatparkba 2013-ban érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében egy nőstény a már régebb óta itt élő hím állathoz, s 13 hónapnyi vemhesség után november 4-én utóduk született.

Egyhetes tapír a Nyíregyházi Állatparkban

A kicsi bundáján lévő csíkok a rejtőzködésben segítik őt, könnyen eltűnhet vele az aljnövényzetben. EZ a minta fokozatosan eltűnik majd, 6-8 hónapos korára teljesen olyan lesz majd, mint a szülei. Az anya állat és kicsinye egy számukra kialakított baba-mama boxban él, a látogatók tavasztól tekinthetik meg őket.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark Facebook
MTI Fotók: Balázs Attila