Dávid-szarvasok születtek a Miskolci Állatkertben

0
2 663 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Alig néhány ezer Dávid-szarvas él a világon, ezért különösen örömteli, amikor utódok jönnek a világra. A Miskolci Állatkert Dávid-szarvas csapatában jelenleg két borjú nevelkedik. Ráadásul a csapatban két nőstény is él, így további szarvasborjak születése várható a következő hetekben.

A miskolci Dávid-szarvas csapat Európa állatkertjei közül az egyik legnépesebb. A két, április első felében született borjúval együtt ugyanis már 13 egyedből áll. A csapat magvát több állatkertből – Veszprémből, Nyíregyházáról, Ostravából és Katowicéből – sikerült összegyűjteni, és az elmúlt 3 évben összesen hat utód jött a világra, akik még most is a szüleikkel élnek. A Dávid-szarvasok párzási ideje nyár elejére esik, ezt követően 9-10 hónapos vemhesség után születnek meg a borjak. Az újszülött borjak az első napokban valamelyik fa tövében megbújva töltötték idejük nagy részét, ma már azonban gyakran csatlakoznak a felnőttekhez. A néhány hetes borjak még csak anyatejet fogyasztanak, de rövidesen elkezdik majd kóstolgatni a felnőttek táplálékát is.

A Dávid-szarvasok (Elaphurus davidianus) – kínai nevén milu – az állatkertek fajmegőrző munkájának klasszikus példája. Kína keleti részén lévő élőhelyéről ugyanis már a 20. század első évtizedeiben kipusztult. Néhány európai állatkertben ekkor már tartottak Dávid-szarvasokat. Ez az állomány jelentette a faj számára a megmenekülést. Az állatok jól szaporodtak, olyannyira, hogy 1985-ben 22 egyed került Kínába. Ennek eredményeként több mint 2500 egyed él újra Kínában, míg a nyilvántartások szerint állatkertekben több mint 500 példányt tartanak. A magyar állatkertek közül csak Miskolcon lehet Dávid-szarvassal és borjaikkal találkozni.


Tudtad? A Dávid-szarvas elnevezést Dávid atyáról, arról a Kínában térítő francia misszionáriusról kapta, aki először számolt be a faj létezésről a nyugati tudomány számára a 19. században.