Cyrano a majmok között

0
1 705 megtekintés
Kép: haziallat.hu
Swing Szerelem Szulák
A borneói nagyorrúmajomról, aki  a cerkóffélék családjába tartozik és Borneó sűrű, áthatolhatatlan láperdőiben él bátran mondhatnánk, mint Cyrano, a híres ormonológban, hogy:

„ Parasztosan: „Hékás, a számat tátom!
Orr az? Fenét orr! Ördögadta dolga:
Kis dinnye az, vagy óriás uborka!”

És tényleg, a fajta jellegzetessége, hogy a hímeknek jócskán megnagyobbodott, esetenként 10 cm-nél is hosszabb az orra. Velük ellentétben a nőstényeknek és a fiataloknak kisebb, felálló és pisze. A hímeknek nemcsak az orra nagy. Míg a nőstények 7-12 kg-osak, addig a hímek 16-22 kg-osak. Az egyik legnagyobb fán élő majom a „nagyorrú”.

Kép: haziallat.hu

Jobbára egyedül alszik a fákon, de reggelente átlagosan 20 fős csoportokba verődve egész nap folyamatosan eszik – leveleket, gyümölcsöket, virágokat – és közben fél kilométert is halad.

Kép: cdn.blog.hu

A csoportok számos nőstényből és fiatalból, valamint több felnőtt hímből állnak. Veszély esetén ők szegülnek szembe a betolakodóval, míg a csoport többi tagja menekül.

Nőstény nagyorrú – Kép: erdekesvilag.hu

Szeret víz közelében tartózkodni. Meglehetősen jól úszik és búvárkodik. Évente csak egyetlen utódja születik.

Fiatal nagyorrú – Kép: m.cdn.blog.hu
Anya és csemetéje – Kép: m.cdn.blog.hu

Az idős hímek aránytalanul nagy orrának szerepe mindmáig találgatásokra ad okot. Lehet, hogy a hosszan elnyújtott, rezonanciákban gazdag kiabálás felerősítésére szolgál. Az is lehet, hogy a nőstények szelekciós munkájának eredménye, melynek során mindig a különösen nagy orrú hímeket részesítették előnyben. (Lehet, hogy ők is úgy tudják, „nézd meg az orrát…” ) Az is lehetséges, hogy a nagy orrú hímek a rangsorvitákban is jobban szerepelnek riválisaiknál…nem tudni.

Kép: erdekesvilag.hu

Hosszú időn keresztül nem számított veszélyeztetett fajnak megközelíthetetlen mocsárerdei élőhelye miatt, de sajnos a modern technika lehetővé teszi, hogy ezeket a félreeső élőhelyeket is hasznosítsák, így a nagyorrú majmok száma az elmúlt időkben erősen lecsökkent.

Kép: hir.ma

A szomorú pillantású különleges majom a kihalás szélén van, nagy erőkkel küzdenek a faj megmaradásáért.

Forrás: wikipedia