Cuki császárbajszú tamarin ikrek születtek Nyíregyházán

0
3 075 megtekintés
Az ikrek - Fotó: facebook.com/sostozoo/
Swing Szerelem Szulák
Bővült a Nyíregyházi Állatpark császárbajszú tamarin ( Sauginus imperator) állománya, 140 napnyi vemhesség után világra jöttek a csapat legifjabb tagjai, egy ikerpár személyében.

A november elején született apróságok, ez idáig idejük nagy részét az ivarérett állatok hátán kapaszkodva töltötték, de a héten már bátorságot merítve önállóan is ismerkednek kifutóikkal.

Fotó: facebook.com/sostozoo/

A 30-40 dkg-os, mindössze 25cm-es majmocskák legfeltűnőbb sajátossága a mindkét ivaron jól látható nagy, fehér, lefelé hajló bajusz, mely most már a pár dekagrammos kölyköknél is elkezdett növekedni.

Fajnevük is erre utal, ami azonban egy tévedésen alapul. Ugyanis felfedezésükkor, 1907-ben még csak elejtett példányokat ismertek: a hosszú, lelógó bajuszt a preparátorok felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajuszvég felfelé áll, csakúgy mint II. Vilmos császáré. A tévedésre csak néhány év múlva jöttek rá, amikor élő példányokat is láttak, de az állatokon „ragadt” a császárbajszú tamarin név.

A bajusz – Fotó: facebook.com/sostozoo/

A természetben Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben gyümölcsökkel, fák nedvével és nektárral táplálkoznak, fehérjeigényüket pedig a rovarokból fedezik. A császárbajszú tamarinok is, az úgynevezett karmosmajmok közé tartoznak, s rendszertani nevüket arról kapták, hogy a hátsó láb nagyujját kivéve az összes ujjukon karmok nőnek, köröm helyett. A karmokra azért van szükségük, mert apró termetük miatt az ágakat nem tudják ujjukkal átfogni, így éles karmaikkal kapaszkodnak a fák törzsén, valamint a fa kérgét karmaikkal megsértve jutnak hozzá a növényi nedvekhez.

Fotó: facebook.com/sostozoo/

A majmocskáknak különleges a szaporodási stratégiája is; A csapaton belül a domináns nőstény egy szaganyag segítségével a többi nőstény ivari ciklusát meggátolja, így a hímmel csak ő tud párosodni.

Ennek ellenére a tamarin csapat  igazi összetartó családként, közösen gondoskodik az ikrekről; részt vesznek a hordozásukban, nevelésükben -erre szükség is van, hiszen már  újszülött korban azok együttes testsúlya anyjuk 25%-át teszi ki.

Fotó: facebook.com/sostozoo/

A most született ikerpárral, már 7 tagot számlál a  nagy bajszú nyíregyházi csapat.

Forrás: sostozoo.hu