Cuki bébitapír született Debrecenben

0
220 megtekintés
Zsaklin, az ifjú tapírbaba a Debreceni Állatkertben - Fotó: zoodebrecen
Swing Szerelem Szulák
Hatalmas az öröm a Debreceni Állatkertben ugyanis a főszezon derekán, a nyaralások legmozgalmasabb idejében megszületett Zsaklin, a tapírlány – olvasható az Állatkert honlapján

Mint írják, a dél-amerikai tapírpár, Samu és Lunda néhány év után újabb egészséges utóddal örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat július 25-én. A születésekor 6,2 kg-os, Zsaklin névre keresztelt kis nőstény egyelőre szorosan követi tapasztalt és gondoskodó anyját, de már rendszeresen megfordul a Dél-Amerika kifutósoron is, ahol legnagyobb eséllyel a tapírok 10:15-kor kezdődő napi látványetetésén lehet vele találkozni. Étvágya kitűnő, és egyre nagyobb kíváncsisággal ismerkedik a felnőttek táplálékával.

A faj utódaira jellemző csíkos és pöttyös rejtőszínezetét nagyjából féléves koráig őrzi majd meg.

Képünk illusztráció – Tapír baba (Tapirus terrestris) – Fotó: Flickr

A Dél-Amerika esőerdőiben endemikus közönséges tapír (Tapirus terrestris) élőhelyének drasztikus zsugorodása és az orvvadászat miatt jelenleg sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. Debrecenben 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében, amely évente átlagosan mindössze egy tucat utóddal gyarapodik. Az ország legsikeresebb tapírpárja korábban négy utódot nevelt fel, akik közül kettő, Liza és Melitta ma is a park lakója, így itt látható hazánk legnépesebb, immár ötfős családja.