Cuki ázsiai vadkutya kölykök cseperednek Budapesten

0
438 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Öt kölyök – négy nőstény és egy hím – cseperedik a dól, illetve vörös farkas néven is ismert ázsiai vadkutyáknál. Az apróságok április 11-én születtek, és most már a nap nagy részében látni lehet őket a tigrisekkel szemközti kifutóban – adta hírül a Fővárosi Állatkert.

Ismerősen csenghet sok mindenkinek a dól elnevezés. Az ázsiai vadkutyákat (Cuon alpinus) vörös farkas, vörös kutya, illetve dhole, vagy dól néven is szokták emlegetni. Az ismertséget Rudyard Kiplingnek és A dzsungel könyvének köszönhetik. A könyv egyik fejezetében a dekkáni dólok betolakodnak a farkasok vadászterületére, akik Maugli segítségével egy hatalmas csatában verik vissza a vadkutyákat.

A dhole név az India déli felében beszélt kannada nyelv szókészletéből eredhet, ennek a névnek a magyaros helyesírású alakja a dól. A könnyebbség kedvéért gyakran az állatkerti szakemberek is így nevezik őket, jóllehet a Budapesten látható állatok a faj számos alfaja közül a Kínában őshonos Cuon alpinus lepturus alfajhoz tartoznak, így az ázsiai vadkutya megnevezés a leghelyesebb.

Véres csata helyett viszont az állatkertben cuki kis kölykök vannak. Dusanka, Dvora, Dorina és Danica, illetve Dimitrij boldogan futkároznak, hancúroznak, esznek vagy éppen szunyókálnak. A kölykök április 11-én látták meg a napvilágot, vagyis abban az időszakban, amikor a koronavírus járvány miatt hatvanhat napon át átmenetileg zárva tartott az Állatkert. Mire újra megnyitottak, a kicsik már előmerészkedtek a farakásuk alól.

A vadkutyák, talán nem lep meg senkit, de veszélyeztetettek. A faj megritkulásához a természetes élőhelyek zsugorodása mellett a vadászat is hozzájárult. Régebben főleg bundája miatt, illetve sportvadászat keretében vadásztak rá, sőt, egyes területeken dúvadként tartották számon, és ezért irtották. Szerencsére napjainkban a legtöbb helyen már természetvédelmi oltalom alatt állnak az ázsiai vadkutyák.

Az állatkert 2008 óta foglalkozik vadkutyákkal, amelynek természetvédelmi célú szaporítását európai állatkerti tenyészprogram – úgynevezett EEP – hangolja össze. Az első budapesti kölykök 2009-ben születtek, s azóta ötvennél is több utód jött a világra Budapesten.  A jelenlegi budapesti vadkutya falka – a most cseperedő kölykökkel együtt – összesen 20 egyedből áll.