Csiripel, mint egy kismadár Patagónia legkisebb vadon élő macskája – videó

0
2 171 megtekintés
A Tűzföld lakója a Kodkod (Leopardus guigna)
Swing Szerelem Szulák
Először sikerült rögzíteni a nyugati félteke legkisebb vadon élő macskaféléjének, a kodkodnak a hangját. A mini vadorzó olyannyira rejtőzködő életmódot folytat, hogy csak nagyon keveset tudnak róla, így a National Geographic felvétele aranyat ér, azt meg főleg senki nem gondolta volna, hogy csiripel, mint egy kismadár. 

A kodkod (Leopardus guigna) Argentína és Chile területén honos. Az állat a tízezredik faj, amit a National Geographic fotósai a Photo Ark című projekt keretében megörökítettek, ennek alkalmából pedig úgy döntöttek, felvételről mutatják be az apró termetű macskaféle jellegzetes, leginkább madárcsiripelésre emlékeztető hangját – írja az Origo.

Egy kifejlett kodkod mindössze 2–2,5 kg, a hossza 42–51 cm, a farkhossza pedig 25 cm, valamivel egyenlíteni kell. Habár termete apró, lábai és karmai viszonylag nagyok, e tulajdonság a fára mászást segíti.

Ellenállhatatlanul aranyos, a kis duzzogó képű kodkod (Leopardus guigna) – Kép: laderasur.com

Alapszíne szürkés-sárga, sötét foltjai vannak, de előfordul melanisztikus (fekete) színváltozata is. Rágcsálókat, madarakat és rovarokat fogyaszt, mindezt állandóan duzzogó képpel, hát egyszerűen imádnivaló.