Csillagászati összegű büntetést kapott a leguánt elgázoló sofőr

0
315 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A környezetvédelmi minisztérium a varacskosfejű leguán elpusztulásért a Baltra-szigeten lévő helyi repülőtér vezetőségét és az Avianca kolumbiai légitársaságot is felelősnek tartja – közölte a Galápagos-szigeteki Nemzeti Park vezetősége.

A busz a kis vulkáni sziget, Baltra repülőteréről vitte a turistákat a hét kilométerrel távolabbi komphoz, hogy Santa Cruz-szigetre utazzanak. Ekkor ütötte el az állatot. A nemzeti park személyzete naponta befogja a leszállópályán átjáró leguánokat, nehogy elüssék őket a repülőgépek, majd szabadon engedik őket.

A Természetvédelmi Világszervezet a veszélyeztetett állatok között tartja számon a Galápagos-szigeteki varacskosfejű leguánt, amely általában 1,2 méteresre nő. A második világháború idején Baltra szigetén amerikai katonai támaszpont működött. A katonák szabadidejükben a leguánokra lövöldöztek, ami miatt jelentősen csökkent az állatállomány. Az Ecuadortól nagyjából ezer kilométerre nyugatra fekvő Galápagos-szigetcsoport az UNESCO világörökségi helyszíne.

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: galapagosconservation.org.uk