Csemegéző seregélyseregek, ameddig szem ellát a kardoskúti pusztán

0
168 megtekintés
Fotó: Palcsek István Szilárd - KMNP
Swing Szerelem Szulák
A jellegzetes kabátkában szárnyaló seregély valószínűleg sokak számára ismert madár, hisz nagyon gyakori nálunk és csapatos gyülömcs zabálása is finoman szólva látványos, főleg az eredményét tekintve. A Kardoskúti Fehértó részterületen idén rengeteg a sáska, így lehet hatalmasakat löncsölni a madaraknak is belőlük, elvégre azt is szeretik. 

A seregély nagyon gyakori madár, hazánkban is szinte mindenütt találkozhatunk vele. Számos helyen költ: harkályodúkban, természetes faodúkban, épületek repedéseiben, tanyatetők cserepei, ereszei alatt. Fészkét fűvel, tollakkal, szőrrel béleli ki és 5-6 tojást rak bele. Nyaranta egy vagy két fészekaljat nevel fel – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

Az első fészekaljakból kirepült madarak már május végétől, június elejétől egyre nagyobb csapatokba verődnek. Júliusban, a második költések kirepülése után a csapatok még népesebbre duzzadnak.

Fotó: Palcsek István Szilárd – KMNP

A kardoskúti pusztákon idén különösen nagy seregélyseregek mozognak. Az aszályos időben a gyepek nem nőttek magasra. A sáskák és más rovarok így jól láthatóvá válnak, a seregélyek könnyen észreveszik azokat. Mivel a legelésző állatok a mozgásukkal is felzavarják a rovarokat, ezért a seregélyek előszeretettel követik őket.

Az alkonyati időszak közeledtével a seregélycsapatok még jobban összeállnak,

ilyenkor akár 3-4 ezer madár is együtt keres magának

egy megfelelő nádast, ahol pihenni, éjszakázni tudnak.