Csalódottak a csimpánzok, ha elvárásaiktól eltérő bánásmódban részesítik őket

0
856 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A lipcsei Max Planck Intézet kutatói a csimpánzok elvárásairól a Proceedings B című brit tudományos lapban számoltak be.

“Ha a csimpánzok az emberektől egy kevésbé kedvelt jutalmat kaptak, csalódottá váltak és gyakran visszautasították azt” – mondta Jan Engelmann kutató. Hasonló reakciókat mutatnak a gyerekek is szüleikkel szemben.

Az emberszabású majmok reakciói az aktív visszautasítástól a passzív elutasítási formákig terjedtek. Így például a korábban használt eszközt a földre dobták vagy visszahúzódtak a terem sarkába. Egyes esetekben az eszközt az emberek felé hajították.

A tesztek során a csimpánzoknak eszközt kellett használniuk, hogy élelemhez jussanak. Míg egyikük nagyon vonzó nyalánksághoz jutott, másikuk kevésbé vágyott falatot kapott. A frusztráció azonban nem afelé a csimpánz felé irányult, amelyik a jobb jutalmat kapta.

A csalódottság akkor is megfigyelhető volt, ha az élelmet egy gép osztotta ki.

“A társas összehasonlítás, amely az emberi elme számára fontos szempont a korrektség szempontjából, a csimpánzoknál úgy tűnik, nem játszik szerepet” – emelte ki Engelmann.

Az eredmények azonban rávilágítanak arra, hogy a csimpánzokban is kialakulnak a partnerrel szembeni társas elvárások. “Ez fontos lépés a morális érzék kialakulása irányába” – hangsúlyozta a szakértő.

Forrás: hirado.hu