Brutális: Már 40 ezer hektár szántóföldet taroltak le a sáskák Indiában

0
1 111 megtekintés
Brutális sáskajárás pusztít Indiában - Kép: The Quint - YouTube
Swing Szerelem Szulák
Pusztító sáskajárással küzd India. Óriási rajokban pusztítanak a sáskák, már közel 40 000 hektár szántóföldi növényt taroltak le Nyugat-Indiában. A sivatagi sáskák rajai letarolták Jaipur külvárosát, és legutóbb Delhi felé tartottak – írja a magyarmezogazdasag.hu

A sáskarajok elöntötték múlt hét szerdán Jaipurt, a város lakói a közösségi médiában tettek közzé videókat, amelyen látszik, hogy  a sáskák hogyan repülnek keresztül a városon. A Hindu című napilap beszámolót közölt arról, hogyan próbálják elűzni a jaipuriak  a rovarokat edények püfölésével, petárdák durrogtatásával. Az Indian Express emlékeztetett arra, hogy a sáskák utoljára a 90-es évek elején okoztak nagy pusztítást a városban.

“A sáskák rendszeresen megjelennek az országban, de ez a támadás rendkívüli mértékű. Ez a helyzet három évtizedenként egyszer fordul elő, és a lehető legrosszabb időpontban történik, amikor koronavírussal küzdünk.”

– mondta Soumitra Dasgupta, az indiai környezetvédelmi minisztérium tisztviselője.

A helyi hatóságok peszticidek permetezésével próbálnak csapást mérni a fákra települt sáskákra, ahol a rovarok az éjszakát töltik.

De a sáskák sajnos nem hülyék:

Kedd este egy 6 km hosszú és 1 km széles hatalmas rajt pusztítottunk el, de ezt követően a sáskák megváltoztatták viselkedésüket és a szokásosnál nagyobb magasságban mozognak, amit nagyon nehéz kezelni – mondta BR Kadwa, a Radzsasztáni Mezőgazdasági Minisztérium helyettes igazgatója.

Az sáskák első rajai India területén április 11-én jelentek meg. Előtte Irán és Pakisztán birkózott velük, de korábban Kelet-Afrika egy részét tarolták le. A Világbank 500 millió dolláros hitelkeretet biztosított Afrika és Ázsia 23 országát sújtó csapás leküzdésére.

A sáskák kordában tartását nehezítik a közelmúlt esőzései, amelyek számos országban ideális feltételeket teremtettek a kártevők szaporodásának, közrejátszott ebben például az Amphan ciklon, amely India keleti partjait hetes erősséggel sújtotta, mutattak rá az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) szakértői. A fiatal rovarok júniusban válnak falánk és telhetetlen felnőttekké, éppen akkor, amikor a gazdák megkezdik a betakarítást ezzel tovább súlyosbítva a válsághelyzetet.