Borsónyi békát fedeztek fel Peruban

0
170 megtekintés

A Noblella madreselva béka a kétéltűek körülbelül 750 faját számláló Craugastoridae családjába tartozik, amelynek képviselői az Egyesült Államok déli részétől Argentínáig mindenütt honosak az Újvilágban. Az aprócska békára még 2011 januárjában figyelt fel Vanessa Uscapi, a cuzcói Remete Szent Antal Nemzeti Egyetem kutatója, ám csak most írta le és tette közzé a felfedezést – olvasható a LiveScience hírportálon, valamint a Mongabay környezetvédelmi weblapon.

A Noblella madreselva 2330-2370 méteres magasságban, a Cuzco környéki köderdőkben honos. Teste barna színű, és sötét “álarcot” visel, ami egy “útonállóhoz” hasonlatossá teszi megjelenését. Hasát fehér folt ékesíti, amely a kutatókat a sötét égbolton vándorló felhőkre emlékezteti. Nappali életmódot folytat, míg éjszakára az avarban tér nyugovóra.

tiny-mottled-frog

A jelek szerint az ujjbegynyi békának igen korlátozott az élőhelye, így létét alapjaiban veszélyezteti az erdőirtás. Cuzco megyének a felét teszik ki a nemzeti parkok, ennek ellenére 2001 és 2013 között 5500 hektárral csökkent az őserdők területe. Emellett a Noblella madreselva populációját fenyegeti a világszerte elterjedt Batrachochytrium dendrobatidis nevű bőrgomba is, amely a globális felmelegedéssel egyre nagyobb területeken terjed el az Andokban is.

Parányi méretei ellenére a Noblella madreselva nem a legkisebb ismert békafaj. Az eddigi abszolút világrekordernek a Pápua Új-Guineában felfedezett Paedophryne amauensis kétéltű számít, amely mindössze 7,7 milliméteres testméretet éri el, és ezzel nem csupán a legkisebb béka, hanem a legparányibb gerinces címét is “kivívta”.

Forrás: MTI
Leadfotó: news.mongabay.com
Fotó: www.livescience.com