Bolhainvázió várható a nyáron

0
644 megtekintés
macska
Swing Szerelem Szulák

Mint korábban írtuk, egyre több a fertőzött kullancs hazánkban, és ez az időjárás kedvez az egyéb vérszívó rovaroknak is, így nem csoda, ha az állatorvosok észrevehetően több bolhás kutyát és macskát regisztrálnak a pácienseik között.

A bolhák egész évben problémát okoznak. Minden olyan helyen megjelenhetnek, ahol kutyák és macskák megfordulnak. A kifejlett bolhák kedvenc kutyáinkra és cicáinkra felkapaszkodnak az utcán, vagy a parkokban séta közben, kóbor macskák által gyakran látogatott pincékben, és az állat szőre között rejtőzködve észrevétlenül bejuthatnak a lakásunkba is. Átlagos körülmények között a felnőtt bolha akár három hétig is élhet, és ezalatt naponta kb. 40-50 petét rak.

bolha_kutyaban

A bolhák betegségeket is terjesztenek

A bolhák a kellemetlen csípések mellett betegségeket és bélférgeket is terjeszthetnek. Az elkapott, szétrágott és lenyelt bolhák a kutyák és cicák szervezetébe juttatják az uborkamagképű galandféreg fejlődési alakjait, amelyekből a kedvenc állat beleiben kifejlett bélférgek alakulnak ki. A bolhás eb és macska gyakorlatilag bélférges házi kedvencnek is számít!


Az embert is megfertőzhetik

Az uborkamagképű galandféreg nem megfelelő higiénés viszonyok mellett átjuthat a házi kedvencekről az emberekbe, és minket is károsíthat. A négylábú kedvenceinkre veszélyt jelentő kórokozók mellett a macskabolha vérszívás útján terjeszti például a macskakarmolásos betegséget okozó baktériumot is, míg a középkorban óriási pusztítást végzett pestisjárványok kórokozóit a patkánybolha terjesztette.

Megelőzés és védekezés

A bolhák elleni védekezésnek három alapvető lépése van:

  • Megelőzés (riasztószerek és eszközök) és rendszeres féregtelenítés,
  • Ha már megtörtént a fertőzés, a bolhák kiirtása az állatról,
  • A bolhák és fejlődési alakjaik (pete, lárva, báb) kiirtása az állat környezetéből.