Betiltották a kutyák számára gyártott sokkoló nyakörveket Nagy-Britanniában

0
1 975 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A brit kormány vasárnap megerősítette, hogy csakugyan betiltják a kisállatoknak tervezett elektrosokkoló nyakörvek forgalmazását. Az állatok fegyelmezésére szolgáló nyakörveket Walesben már nem lehet forgalmazni, és Skócia is bejelentette, hogy csatlakozik a bojkotthoz.

A döntés azután született, hogy az állatvédő szervezetek tiltakoztak a nyakörvek forgalmazása ellen. A gyártók a sokkolót azért építették a nyakörvbe, mert a gyenge elektrosokkal fegyelmezni lehetne a fegyelemre kevéssé hajlamos kutyákat és macskákat.

Ezek az eszközök nem azért születtek meg, mert a mai kutyák ostobábbak, mint a startup-korszakelőtt születettek. A műszaki fejlődés mostanra érte el azt a szintet, hogy mindenbe beleerőszakoljanak egy mikrocsipet, amiben eddig nem volt. Ennek az egyik vadhajtása a sokkolós nyakörv, és nem ez az egyetlen. Vannak olyan nyakörvek, amik büdös permetet fecskendeznek a kutya arcába, hogy így állítsák meg – némelyikről megállapították, hogy tönkreteheti a kutyák szaglását. De vannak hangosan sípoló nyakörvek is, amiktől meg a hallásuk megy tönkre.

“Ha elektrosokkal nevelünk egy kutyát, az tartós fizikai és lelki károsodásokhoz vezethet, és soha nem elfogadható, főleg, hogy ma már annyi pozitív képzési módszer érhető el. Örülünk, hogy a kormány felfigyelt a Kennel Club kezdeményezésére, hogy tiltsák be az elektrosokkoló nyakörveket. Reméljük, rövidesen csakugyan eltűnnek. A sokkolós nyakörveket gyakran hirdetik ártalmatlan és gyors megoldásként. Az igazság viszont az, hogy ez távolról sem megoldás, és könnyen megeshet, hogy több problémát okoz, mint amennyit megoldana.”

– mondta Caroline Kisko, a kezdeményezést indító Kennel Club titkára.

Forrás: index