Bemutkozott a Debreceni Állatkert legújabb sztárja Perjámos, a pápaszemes kis pingvin!

0
105 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A közel 40 tojásban eltöltött nap után Perjámos május 28-án látta meg a napvilágot. Tíz év alatt ő már a 23. fióka, aki a Nagyerdőn kelt ki. Így a kis pingvin érkezésével Debrecenben található Magyarország legnagyobb pingvin kolóniája.

A kikelést követően pingvinbölcsibe került, ahol az állatgondozók nevelik. Két hónapot követően a pehelytollait már majdnem teljesen ledobta, így most először találkozhatott leendő társaival, a pingvinovisokkal, akik a napi pingvin-séta közönség kedvencei. Az állatkert látogatói 2015 nyara óta sétálhatnak a pingvinekkel, amelyhez jövő héttől Perjámos is csatlakozni fog.

Magyarországon 5 állatkertben él pápaszemes pingvin és az elmúlt egy évben mindössze 6 pápaszemes fióka kelt ki. Afrika egyetlen pingvinfaját jelenleg elsősorban az ipari méretű túlhalászat és az olajszennyezés fenyegeti. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján. Debrecenben az Európai fajmegmentési program (EAZA EEP) keretében 2008 óta láthatóak pápaszemes pingvinek.

 

Forrás: Debreceni Állat és Növénykert