Bemutatták a Nyíregyházi Állatpark legújabb maki bébijeit

0
261 megtekintés
A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörösvari-kölykei (Varecia rubra) 2018. június 21-én. - MTI Fotó: Balázs Attila
Swing Szerelem Szulák
A vörös vari négyes ikrek (Varecia rubra) épp most estek át az első orvosi vizsgálaton. A jelenleg 6 hetes maki bébik hősiesen tűrték a vizsgálatot, és az állatorvosi ellenőrzésen kiderült hogy 2 hím és 2 nőstény utóddal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark vörös vari csapata.

A vari a legnagyobb termetű maki faj. A többi makitól eltérően nem hordozza kicsinyeit a testén, hanem a saját maga építette fészekben hozza világra fejletlen utódait, akik másfél-két hetes korban merészkednek ki először a biztonságot nyújtó menedékből.

A Nyíregyházi Állartpark vörös vari tenyészpárja az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett lengyel és cseh állatkertből.Az apróságok 100 napnyi vemheség után születtek meg, s  eleinte az anya állat sokat  tartózkodott kölykei mellett, hogy  szoptassa és melengesse őket.

A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörösvari-kölykei (Varecia rubra) első orvosi vizsgálatukon 2018. június 21-én. – MTI Fotó: Balázs Attila

Az apróságok korukat meghazudtolóan, már a felnőttekhez hasonló ügyességgel mozognak és az anyatej mellett kóstolgatják az édes lédús gyümölcsöket is.

Szem színük az első két hétben kék volt, majd 15 naposan változott ragyogó sárgává. Vörös mintázatuk mely szembeötlő, a fák lombkoronájában kiváló rejtő színt biztosít számukra.

Vörös vari baba karokba burkolózva – MTI Fotó: Balázs Attila

Kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak-olyan harsogó kiáltásuk van, mint egy horrorfilm hang effektusai.

A különleges fajnevet ( vari) a bennszülöttek adták nekik. Napimádó szent állatnak -Vari candanas-nak- nevezték őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják.

A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörösvari-kölykeit (Varecia rubra) tartja karjaiban az állatkert munkatársa – MTI Fotó: Balázs Attila
A Nyíregyházi Állatpark hathetes vörösvari-kölykeit (Varecia rubra) tartja karjaiban az állatkert munkatársa – MTI Fotó: Balázs Attila

Szent állat mivoltuk évszázadokig védelmet nyújtott nekik élőhelyükön, ám a  civilizáció megszüntette ezt a védettséget, így napjainkban is az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes csökkenése miatt állományaik folyamatosan csökkennek. Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség az IUCN, kritikusan veszélyeztetett fajnak minősítette, ezért is fontos a zárt tartási körülmények közötti szakszerű tenyésztésük.

Forrás: sostozoo.hu