Bemutatkozott a Miskolci Állatkert leopárdbébije

0
3 464 megtekintés
Kép: mikolczoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Egy hónapos lett a miskolci állatkertben született perzsaleopárd-kölyök, ennek kapcsán pedig a kis hím átesett az ilyenkor szokásos első állatorvosi vizsgálaton, így be is mutathatták a nagyközönségnek. Mivel a kicsit anyja gondosan, ám egyelőre a látogatók elől rejtve neveli nagy örömmel várta mindenki az eseményt.

Bár néhány fénykép- és videófelvételen már korábban is lehetett látni a kölyköt, ám csak most mutatkozhatott be igazán a nagyvilág, és az eseményen résztvevő sajtó számára is.

Az állatkert nőstény perzsa leopárdja, a Lisszaboni Állatkertből érkezett Tarecát 2012. óta láthatják a látogatók, míg párja, Assim 2015-ben érkezett Miskolcra Jászberényből. Frigyük eredményeként 2017. december 16-án reggelre született meg első kölykük. Az első orvosi vizsgálat során pedig végképp bebizonyosodott, hogy a kicsi hím, ahogy eddig is feltételezték.

Kép: mikolczoo.hu

Így most már nevet is kaphatott: névadóként a Miskolc Autó fogadta jelképesen örökbe a kölyköt, amely így a Touran nevet kapta. A név az ókori Perzsia egyik tartományából (Turán) eredeztethető, amely perzsa eredetű személynévként is használatban van. Ráadásul a nőstény, Tareca neve után T kezdőbetűs nevet szerettek volna adni az utódnak is. A kölyök megkapta a „személyazonosságát” igazoló microchipet, valamint megmérték a súlyát is, amely azt igazolja, hogy a kölyök az elvárhatóaknak megfelelően fejlődik.

Kép: facebook.com/MiskolcZoo

A kölyök mintegy 98 napos vemhesség után jött a világra. Anyja gondosan óvja, és a nyugalmuk biztosítása érdekében az elmúlt hetekben igyekeztek a lehető legkevésbé zavarni őket. Mivel a leopárdok magányosan élnek, így a kölyöknevelés csak a nőstény dolga, ezért aztán a hímet az állatkertben is elkülönítve tartják most párjától és utódjától: ő folyamatosan látható az állatkerti kifutójában.

Kép: facebook.com/MiskolcZoo

Várhatóan 1-2 héten belül a kölyök is elhagyja a szülőszobaként szolgáló odút, és elkezdi felfedezni élőhelyét. Ezt követően már látogatók is egyre nagyobb valószínűséggel pillanthatják majd meg Tourant. Egyelőre még csak anyatejjel táplálkozik, de anyja néhány héten belül már felkínálja számára is a nagymacskák táplálékául szolgáló húst.

Kép: facebook.com/MiskolcZoo

A Távol-Kelettől Afrika déli részéig honos leopárd legnagyobb termetű, és egyben az egyik leginkább veszélyeztetett alfaja a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában honos perzsa leopárd (Panthera pardus saxocolor). A szabad természetben ugyanis egyedszáma a becslések szerint 1000-nél is kevesebb lehet. Éppen ezért az állatkertek összehangolt tenyészprogram keretében igyekeznek hozzájárulni az alfaj fennmaradásához. A program keretében mintegy 100 egyedét tartják az állatkertekben. A kölyök várhatóan másfél éves korában fog elkerülni Európa valamely másik állatkertjébe, így az idei évet még egész biztosan Miskolcon fogja tölteni.

Forrás: miskolczoo.hu