Beköltözött Szegedre Csülök, a fiatal és súlyosan veszélyeztetett indiai orrszarvú fiú

0
508 megtekintés
Csülök, az ifjú indiai orrszarvú fiú Szegeden, új otthonában - Kép: Szegedi Vadaspark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Megérkezett Csülök, az indiai orrszarvú a Szegedi Vadasparkba. A fiatal bika kedd reggel hagyhatta el a speciálisan kialakított szállítókonténert, és elfoglalta az orrszarvúházat, amely az elefántok érkezése óta a legjelentősebb fejlesztés a vadasparkban.

Igazi szenzáció volt, mikor 2018. szeptember 26-án megszületett hazánkban az első indiai orrszarvú a Nyíregyházi Állatparkban, onnan érkezett most Szegedre. Az orrszarvút korábban sikeresen tréningezték a szállításhoz, ezért Csülök félelem nélkül ment be a konténerbe, és jól viselte a hosszabb, éjszakai utat.

Ritka szerencse, hogy nem külföldi állatkerteseknek kell megtanulniuk Csülök bonyolult kiejtését, hanem a fajmentő tenyészprogram (EEP) hozzájárulásával itthon maradhatott.

Megérkezett Csülök, a nyíregyházi orrszarvú

Megjött, akit már nagyon vártunk! 😍🤗Csülök, a Nyíregyházi Állatpark fiatal indiai orrszarvú bikája kedd reggel hagyhatta el a speciálisan számára kialakított szállítóládát, és foglalta el elsőként az orrszarvú házat, amely az elefántok érkezése óta a legjelentősebb vadasparki fejlesztés. Az elkövetkezendő napokban az új környezetéhez szoktatjuk az ifjú vastagbőrűt, hogy augusztus 30-án már a látogatók is megtekinthessék a külső kifutójában. Bővebben: http://www.zooszeged.hu/megerkezett-csulok-az-elso-szegedi-orrszarvu/

Publicată de Szegedi Vadaspark pe Marţi, 18 august 2020

Az indiai orrszarvú kiemelt fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén (leginkább Assam tartományban) az intenzív vadászatuk miatt. Trófeaként és a kínai hagyományos orvoslás céljából vadászták, jelenleg az utóbbi jelenti a nagy veszélyt. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem igazolja, Kelet- és Délkelet-Ázsiában az egyik leghatásosabb gyógyszernek tekintik, szerintük többek között a reumát és rákot is gyógyítja. Az orrszarvúak tülke valójában ugyanabból épül fel, mint a körmünk és a hajunk, így akár a körmüket is rághatnák a gyógyulni vágyók, azonos eredménnyel…

Indiában szimbolikus fajnak számít, így jelenleg az aktív védelemnek köszönhetően szépen gyarapodott a számuk, ma már 2000-nél is több egyede járja a vadont.

Vascsorázik a kis orrszarvú

Megbarátkozott otthonával Csülök, a legújabb lakónk. 🤗 A fiatal páncélos orrszarvú nagy örömünkre kedden érkezett meg a Nyíregyházi Állatparkból❗😍 Szerencsére nem viselte meg az út, és jóízűen falatozott már esti vacsorájából! És már medencéjét is kipróbálta ma reggel! Ha még nem ettetek, érdemes meghallgatni, mert egyből megjön az étvágyatok 😋🤤

Publicată de Szegedi Vadaspark pe Miercuri, 19 august 2020

Az elkövetkezendő napokban az új környezetéhez szoktatják az ifjú vastagbőrűt, hogy augusztus 30-án már a látogatók is megtekinthessék a külső kifutójában.