Barázdásbálnák bukkantak fel Marseille partjainál

0
1 014 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: ballenaswiki.com
Swing Szerelem Szulák
Két közönséges barázdásbálnát láttak felbukkanni Marseille partjainál. Kétségtelenül vannak előnyei, hogy nem járnak hajók a tengeren és az emberi tevékenység sem számottevő a koronavírus okozta járványhelyzetből fakadó lezárások miatt. A kb. 15-20 méter hosszú bálnák megközelítették a Parc des Calanques nemzeti rezervátum partját – írja a Travelo.

A parkőrség szerint mostanában sok, különféle fajt megfigyelhettek, köztük több delfint és tengeri madarat. Az őrök elmondták, hogy a nagyobb bálna körülbelül háromszor hosszabb volt, mint a hajójuk, azaz körülbelül 15 méter lehetett.

A barázdásbálna a második legnagyobb állat a földön. Az óceánban élő példányok akár 27 méter hosszúak is lehetnek, ugyanakkor a Földközi-tengerben csak 20-23 méter hosszúra nőnek meg. Akár 100 évig is elélhetnek.

Veszélyeztetett fajnak számítanak, főleg az emberi tevékenység következtében fogy az egyedszámuk. Számítások szerint mindössze néhány ezer példány maradt (3000-5000 példány közé saccolják a Földközi-tengerben élő állatokat). 
Kipusztulásuk egyik fő oka, hogy gyakran ütköznek nagy hajókkal a Földközi-tengeren. Kevesebb, mint hat egyedből álló csoportokban mozognak, vagy párokban, mint amilyet az őrök is láttak.