Bajban vannak a vad vízibivalyok Hongkong legnagyobb szigetén

0
211 megtekintés
Vad vízibivalyok (Bubalus arnee) - Kép: round.glass/sustain/
Swing Szerelem Szulák
Vadbivalyok bukkantak fel a lakóövezetekben, ugyanis az építkezések miatt jelentősen csökken az állatok élőhelye Hongkong legnagyobb szigetén, így arra kényszerülnek, hogy lakóövezetekben keressenek élelmet, ahol szögesdrótok és építkezési törmelékek sebesítik meg őket.

A vad vízibivalyok (Bubalus arnee) szabadon kószálnak Lantau szigetén, mióta az 1970-es években magukra hagyták őket az inkább az ipari területeken munkát vállaló farmerek.

A környezetvédők szerint a bivalyok kritikus fontosságúak Lantau ökoszisztémájának fenntartásában, mivel lelegelik a káros növényeket és folyamatosan trágyázzák a vizes élőhelyeket.

A bivalyok jelenlétének köszönhetően viruló vízi növényzet és a mikroorganizmusok kiszűrik a Lantau folyóiban lévő szennyeződést még azelőtt, hogy azok elérnék a tengert.

Vad vízibivalyok (Bubalus arnee) – Kép: tropicalherping.com

A helyi lakosok szerint az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá vált a bivalyokkal való találkozás: az állatok élelmet keresve feltűnnek a magánkertekben, néha az emberekre is rárontanak.

Egyes feldühödött lakosok szerint a bivalyok ritkítására van szükség.

Az állatvédők becslései alapján a vadon élő vízibivalyok száma száz fölött van, de azt nem tudják pontosan, ez hogyan viszonyul a korábbi egyedszámhoz.

Vad vízibivaly (Bubalus arnee) – Kép: GettyImages

A kormány mezőgazdasági, halászati és állatvédelmi minisztériumának közlése szerint, az állomány kézben tartása érdekében a sterilizálásra és az áttelepítésre fókuszálnak. A földterületek szűkössége miatt a sűrűn lakott Hongkong a világ legdrágább ingatlanpiacává vált. Az építkezések jövedelmező vállalkozásokká váltak,

de egyre több hulladékot is termelnek. Az éles törmelékek, mint a törött csempék, nagy veszélyt jelentenek az állatok számára, az ezek okozta mély sebeik elfertőződhetnek és vonzzák a lárvákat is.

Látkép Lantauról, az imádkozók szigetéről, a Tian Tan Buddha szoborral – Kép: Wikimedia Commons

A bivalyoknak 12 éve önkéntesen gondját viselő Leung Siuva állatvédő úgy véli, a kormánynak nagyobb figyelmet kellene fordítania az építkezések során keletkező törmelékek kezelésére és a vizes élőhelyek védelmére.

MTI