Baja lovasa nyerte a 8. Nemzeti Vágtát

0
375 megtekintés
Budapest, 2015. szeptember 20. A gyõztes Németh János a Nemzeti Vágta döntõje utáni ünnepélyes díjátadón Budapesten, a Hõsök terén 2015. szeptember 20-án. A Bajáról érkezett lovas My Boy Mennydörgés nevû lova nyergében végzett az élen, és lett a 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlõ versenyzõ. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Swing Szerelem Szulák

A 2015 leggyorsabb lovasa címet kiérdemlő versenyző a Nemzeti Vágta vándordíja mellett egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. A bajai versenyzőnek az idei a második vágta-győzelme, 2013-ban My Boy Mennydörgéssel már kivívta a legjobbnak járó elismerést. A paripa hátára a díjátadón győzelmi takarót terítettek. A döntőben második Vörös József, Csetény versenyzője egymillió forintot, a harmadik helyezett Kaló Fanni, Döge képviselője ötszázezer forintot vihetett haza. A negyedik és ötödik helyezettek, Tata, valamint Zirc lovasai, Mátyás Edina Daniella és Hajdú László 300-300 ezer forintot kaptak.

Délután rendezték a PreVital nemzetközi futam döntőjét is, melyen Kína lovasa, Ma Liankai aratott győzelmet, másodikként Omán, harmadikként Szerbia lovasa futott be. Negyedik helyen Szlovénia, ötödik helyen az Egyesült Arab Emírségek végzett. A döntőben szintén induló Szlovákia lovasa rosszullét miatt nem tudta teljesíteni a futamot.

Budapest, 2015. szeptember 20. A Bajáról érkezett, a késõbbi gyõztes Németh János versenyez My Boy Mennydörgés nevû lova nyergében a Nemzeti Vágta döntõjében Budapesten, a Hõsök terén 2015. szeptember 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. szeptember 20.
A Bajáról érkezett, a késõbbi gyõztes Németh János versenyez My Boy Mennydörgés nevû lova nyergében a Nemzeti Vágta döntõjében Budapesten, a Hõsök terén 2015. szeptember 20-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A nemzetközi futamon 12 ország, a döntőbe kerülteken kívül Magyarország, Csehország, Katar, Oroszország, Románia és az Egyesült Államok lovasa is versenyzett a hétvégén. A Magyarországot képviselő Benkő Ádám nem jutott tovább a délutáni középdöntőből. A nemzetközi verseny érdekessége, hogy az országuk tradicionális viseletébe öltözött lovasok nem saját, hanem egy-egy, sorsolás alapján kiválasztott, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kapott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lóval indultak a győzelemért.

A Hősök tere körül felállított speciális versenypályán idén nyolcadik alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb lovasünnepét, a Nemzeti Vágtát, melyen 72 település képviselője versengett a győztesnek járó díjért. A májusban kezdődött elővágták több mint 200 települést mozgattak meg határokon belül és kívül – idén Székely, Vajdasági és Felvidéki Vágtát is rendeztek.

A helyszínre több tízezren látogattak el Budapesten, a televízióban a közmédia közvetítette a döntőt. Idén első alkalommal online, a Nemzeti Vágta portáljáról elérhető Vágta Rádión keresztül is követhették az eseményeket az érdeklődők.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Koszticsák Szilárd