Az idei év sikeres volt hazánk egyik legritkább fészkelő madárfajának

0
343 megtekintés
Frissen kelt székicsér fiókák kukoricatáblán - Fotó: Monoki Ákos, Kiss Ádám - Természetvédelmi őrszolgálat - Hortobágyi Nemzeti Park
Swing Szerelem Szulák
A székicsér, amellett hogy gyönyörű kis madár, hazánk egyik legritkább, fokozottan védett fészkelő madárfaja. Állományát számos veszély fenyegeti, ezért a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei évről évre nagy figyelmet szentelnek a faj védelmének.

A székicsér (Glareola pratincola) szikeseinek jellegzetes fészkelője volt, a teljes hazai állományát közel 500 párra becsülték egykoron. A jószágjárta, legeltetett szikes gyepeken fészkelt, nem ritkán a kiszáradt marhatrágyára rakta tojásait, amely meglehetősen jó hőszigetelőnek bizonyult. A legelő jószág által felzavart rovarokra röptében vadászik, de rendszeresen lehet látni a talajon futkosó madarakat is rovarokat zsákmányolni, általában olyan rovarokra, melyek a legelő állat trágyájával táplálkoznak, vagy lárváik abban fejlődnek.

Fészkén kotló székicsér – Fotó: Monoki Ákos, Kiss Ádám – Természetvédelmi őrszolgálat – Hortobágyi Nemzeti Park

A 2000-es évek elejére a székicsér hazai költőállománya 20 pár alá csökkent. A legelő jószágállomány eltűnésével megindult az eredeti szikes pusztai élőhelyek növényzetének változása, a rovarfauna átalakulása így ezek a madárfajok egyszerre vesztették el hagyományos fészkelőhelyeiket és táplálékbázisukat. Ezen madárfajok élőhelyváltása, eredeti élőhelyeikről történt eltűnése jelzi a szikes pusztákon végbement nem kívánatos folyamatokat és a sziki madárközösségek – általában véve sziki életközösségek, társulások – sérülékenységét – írja a nimfea.hu.

Öreg hím székicsér a fészke mellett – Fotó: Monoki Ákos, Kiss Ádám – Természetvédelmi őrszolgálat – Hortobágyi Nemzeti Park

A 2020. évben országosan 44-46 pár kezdett költésbe, ebből 43 pár a Nagykunságban fészkelt. A Természetvédelmi Őrszolgálat folyamatos gyakorlati védelmi munkájának, valamint az érintett földtulajdonosok segítő szándékának köszönhetően ez a talajon fészkelő madárfaj 85%-os költési sikert produkált, ami tekintetbe véve a veszélyeztető tényezők sokaságát, igen jelentős eredménynek tekinthető – írja a nemzeti park Facebook oldalán.

A székicsér (Glareola pratincola), fokozottan védett madárfajunk, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

🐦A székicsér hazánk egyik legritkább fokozottan védett fészkelő madárfaja 🐦Állományát számos veszély fenyegeti, ezért…

Posted by Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság on Thursday, September 3, 2020