Az emlősök felemelkedése már jóval a dinoszauruszok kipusztulása előtt megkezdődött

0
369 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A Southamptoni Egyetem és a Chicagói Egyetem szakemberei több száz megkövült emlősfogat elemezve jutottak arra a megállapításra, hogy a változatos étrendet folytató emlősök már 10-20 millió évvel a dinoszauruszok kihalása előtt elkezdtek alkalmazkodni a környezethez.

A kutatók szerint a mostani eredmények ellentmondanak annak a hagyományos nézetnek, amely szerint csupán az őshüllők nagyjából 66 millió évvel ezelőtti kipusztulása tette lehetővé az emlősök felemelkedését – írta a BBC News. A Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban közölt tanulmány szerint azonban az elmúlt években egyre több és több korai emlős fosszília került elő – köztük kutyaméretű patás lények maradványai -, ami azt jelzi, hogy az eddig véltnél sokkal színesebb volt a hajdani emlőspaletta.

A tanulmány szerint az emlősök nemhogy hasznot húztak volna a dinoszauruszok eltűnéséből, hanem maguk is nagyon megsínylették a földi élet több mint felét kipusztító aszteroida-becsapódás következményeit.

A tanulmányt vezető David Grossnickle, a Chicagói Egyetem PhD-jelöltje úgy véli, a friss eredmények hasznos információkkal szolgálhatnak a jövőre nézve, mivel jelenleg is tömeges kipusztulások zajlanak a bolygón. Mint fogalmazott, a 66 millió évvel ezelőtti tömeges kihalás túlélői, többségükben generalisták, vagyis tágtűrésű, sok élettérben előforduló fajok, segíthetnek megmutatni, hogy mely élőlények élhetik túl a következő száz, vagy ezer évet.

Forrás: MTI
Fotó: atlanteanconspiracy.com