Az élő állat húsvétkor sem játék!

0
3 306 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Húsvét közeledtével szokásosan hatalmasra nő az igény a pihe-puha tapsifülesek iránt, ezekben a hetekben sok szülő dönt úgy, hogy a gyerkőc örömét szem előtt tartva házi nyúl vásárlására adja a fejét.

A húsvéti időszak végeztével, az „ünnepi köd” felszállása után, mi marad? Egy háziállat, amit gondozni kell, aminek megfelelő ellátásra és helyre van szüksége; egy háziállat, ami után takarítani kell, amit be kell oltani, és egy háziállat, ami olykor bizony meg is betegedhet.

Sokan azonban erre már nem gondolnak.

A Budakeszi Vadaspark és Szilágyi Zsolt állatgondozó a húsvéti időszakra időzített, „A hét állata: a házi, avagy a húsvéti nyúl” című videójával szeretné felhívni a figyelmet, hogy háziállatok megvásárlása komoly felelősséggel jár, ezért érdemes mindent még egyszer, kétszer, sőt, akár háromszor is átgondolni.

[Youtube id=”dpFSj14ENys” width=”420″ height=”460″]

Ne feledkezzünk meg róla:

  • Ne vásároljunk állatot hirtelen felindulásból! Mindenki gondolja át még egyszer egyebek mellett a következőket is: lesz elég ideje majd a háziállatra? Elég nagy lesz a hely a nyúlnak? Előfordul, hogy pl. nyáron hetekig nincs otthon senki, aki gondoskodhatna az állatról?
  • A jó és gondos állattartó töviről-hegyire ismeri az állatait és azok igényeit. Házi nyúl, és úgy egyébként, bármilyen háziállat vásárlása előtt tájékozódjunk: milyen fajtát szeretnénk, annak milyen táplálékra és mekkora helyre van szüksége? Milyen egyéb különleges igényei lehetnek?
  • A megfelelő és biztonságos élettér kialakításához be kell szerezni az összes szükséges felszerelést is (pl. itatót, almot, megfelelő takarmányt)!
  • Gondoskodjunk arról, hogy megbízható helyről vegyünk nyulat! Olyan embertől (pl. tenyésztőtől), akivel kapcsolatban tudunk maradni, akitől a későbbiekben is lehet tanácsot, egyéb segítséget kérni.
  • Vegyük figyelembe egy házi nyúl várható élettartamát is! Akár 10 évig elélhet egy házi nyúl, így erről sem szabad elfeledkezni. (A most 7 éves gyerek a jövőben, tinédzserként is foglalkozik majd vele?)

Az élő állat nem játék!

Foglalkozni kell vele, szeretni kell, ápolni kell, gondoskodni kell róla. Csak olyan kötelezze el magát vásárlásra, aki tiszteletben tudja mindezt tartani. Többek között erről is teljes körű tájékoztatást kaphat az, aki most hétvégén ellátogat a Budakeszi Vadasparkba.

Fotó: Pixabay / congerdesign