Az adományoknak köszönhetően megépülhet a vörös pandák kifutója a Pécsi Állatkertben

0
250 megtekintés
Anya és csemetéje - Fotó: Centre d'Etude et de Recherche Zoologique Augeron
Swing Szerelem Szulák
Közösségi finanszírozással, adományoknak köszönhetően tud kifutót építeni az ősszel érkező vörös pandák számára a fennállásának hatvanadik évfordulóját idén ünneplő a Pécsi Állatkert. Az intézmény évek óta csatlakozni kívánt a vörös macskamedvének is nevezett vörös panda (Ailurus fulgens) fajmegmentő- és tenyészprogramjához, erre pedig idén nyílt először lehetőség.

A koronavírus-járvány hatása azonban komoly gazdasági kihívások elé állította az intézményt.  Ezért, az állatok kifutójához szükséges forrást közösségi finanszírozási kampány keretében szerették volna előteremteni. Ebben a nehéz időszakban mutatkozott meg ismét a helyi közösség összefogása és a zoo iránt tanúsított szeretete, hiszen a zárvatartás közel két hónapos időszaka alatt számottevő pénz- és takarmányadomány érkezett az állatkert részére.

Élni tudni kell – Fotó: Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron

Megtisztelő és örömteli, hogy 60 évvel az állatkert felépülését követően ismét a helyiek összefogása, a közösség ereje hozhat létre egy új kifutót a Pécsi Állatkertben. Sikeresen, az előre kitűzött kétmillió forintos célösszeget jelentősen meghaladó 2.450.000 forintos eredménnyel zárulhat a vöröspanda-kifutó megépítésére a Tőkeportál oldalán indított közösségi finanszírozási kampány. Kiemelten szeretnénk köszönetet mondani a Telekom és a Deutsche Telekom IT Solutions vállalatoknak, hogy hozzájárulnak a beruházás megvalósításához. Továbbá az állatkert teljes közössége köszönetét és háláját fejezi ki annak az 57 további magánszemélynek és vállalkozásnak, akik támogatták ennek a mostanra jelképet is hordozó kifutónak a megépítését.” – írja sajtóközleményében az Állatkert.

Még baba korukban a vágyott kis vörös pandák – Fotó: Centre d’Etude et de Recherche Zoologique Augeron

A vörös panda a Himalája, elsősorban Nepál, Kína, India területén fordul elő, mára már veszélyeztetett faj, melynek fennmaradásáért az állatkertek közös erővel küzdenek. A vöröspanda-kifutó megépítésére szeptember végéig kerül sor, így a Pécsi Állatkert kora ősszel fogadhatja Franciaországból az egyéves pandaikerpárt.

“Köszönjük, hogy szakmai sikereink a közösség sikerévé válhattak!”