Az 5 legkedveltebb, de kezdőknek semmiképp sem ajánlott kutyafajta

0
3 317 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

#1 Border Collie – Intelligenciájának, tanulékonyságának, játékosságának és közepes termetének köszönhetően egyre népszerűbb kutyafajta az egész világon. Mielőtt viszont hazavinnénk egy kölyök collie-t, jobb ha tudjuk róla, hogy nem csak szeretnek “dolgozni”, de igénylik is a folyamatos odafigyelést és munkát. Pásztorkutya létének megfelelően domináns egyéniség, terelésre teremtették őket, mely a vérükben van! Akár esik, akár fúj, a collie-val zord időjárási körülmények között is az átlagosnál többet kell foglalkozni, hogy boldog legyen. Hosszú szőre további feladatokat ad a gazdájának, minimum hetente egyszer alaposan át kell fésülni.

Border collie

#2 Belga juhászkutya – Mióta a média sorozatban beszámol arról, hogy a rendőrök, a katonák és az életmentő egységek is egyre gyakrabban használják, a belga juhászkutya iránti figyelem és igény hatványozottan megnőtt. Igaz, hogy a belga juhászkutya az egyik legsokoldalúbb munkakutya, de mint a nevében is benne van munkára, főként őrző-védelmi feladatokra tenyésztették ki. Kitartó, bátor, éber és nagyon kíváncsi fajta, akit megszeret, ahhoz lojális, de az idegenekkel szemben tartózkodó és bizalmatlan. Gyenge vagy rossz kezekbe kerülve rendkívül kiszámíthatatlan és agresszív tud lenni.

belga juhászkutya

#3 Szibériai Husky – A szibériai husky gyönyörű, de kezdő és kevés, a kutyára fordítható szabadidővel rendelkező tulajdonos számára semmiképp sem ajánlott. Erős, jó állóképességű, hosszú távokat futó, mozgékony fajta, mely ha nem tudja kielégíteni mozgásigényét, gyorsan unatkozni kezd és nagyon nehéz vele együtt élni. A husky meglehetősen önálló és hiányzik belőle a más fajtáknál megtalálható behódolási hajlam, ezért már korán, lehetőleg kölyök korban meg kell mutatni a helyét a családban, melyet a falkájának tekint. Az északi típusú kutyákra jellemzően évente két alkalommal – igen erősen – vedlő, dús szőrzetét ápolni kell.

szibériai husky, husky

#4 Dalmata – A 101 kiskutya meséje óta a világ egyik legismertebb fajtája. Szépek, okosak, jó kedélyűek, játékosak és igen könnyen tanulnak, de kevesen tudják, hogy a mai Horvátország területén tenyésztették ki és igazi aktív, ingerlékeny és határozott munkakutya, mely korábban postakocsik kísérője is volt. Következetes és határozott gazdit, sok foglalkozást és rengeteg mozgást igényel, melyet ha nem ismerünk fel időben, nagy problémáink lesznek, mert gyorsan a fejünkre nőhet. Sajnos a dalmaták idősebb korban kifejezetten hajlamosak a cukorbetegségre, a süketségre és a zöld hályogra is, így ha bármi erre utaló jelet észlelünk, feltétlenül vigyük el állatorvoshoz.

Dalmata

#5 Airedale terrier – Az Airedale a legnagyobb testű terrier, a “terrierek királyának” is nevezik. Agilis, sportos, kiképezve kiváló vadász-, terelő- és munkakutya. A fajta intelligens, érdeklődő és egyedei önálló, független gondolkodással rendelkeznek, gyakran makacsak, kezdő tulajdonosok kezéből gyorsan “kicsúszik” és nehezen kezelhetővé válnak. Aki Airedale terriert szeretne, készüljön fel rá, hogy rengeteg türelemre, kitartásra, kreativitásra és megértésre lesz szüksége a harmonikus együttéléshez, melyet nehezít, hogy hogy az Airedale terrierek könnyen tanulnak, és hamar ráunnak a gyakran ismételt tevékenységekre. Az Airedale terrier gyomra különösen érzékeny, hajlamos a puffadásra, az allergiára, pajzsmirigy betegségekre, a szív- és érrendszeri megbetegedésekre.

Airedale terrier

A kutya olyan barát, akinél jobb társat az ember nem is kívánhatna. Nem ítélkezik, nem vár el semmit, odaadóan és feltétel nélkül szeret. Sokat tanulhatnánk négylábú pajtásainktól! Íme néhány bölcsesség, amire a kutyánk szívesen megtanítana bennünket: 10 dolog, amire a kutyád megtanítana, ha tudna beszélni

Fotók: Wikipédia