Aranysakálokat láttak falkában vonulni Bölcske határában – fotó

0
371 megtekintés
Képünk illusztrácó - Aranysakálok (Canis aureus) - Kép: shadowsofafrica.com
Swing Szerelem Szulák
A dolog pikantériája, hogy az aranysakálok nem szoktak nappal mutatkozni, ráadásul igen kifinomult érzékszerveik vannak, így teljesen észrevétlenek tudnak lenni, ha akarnak. Most viszont egy nyolc fős falka, higgadt nyugalommal vonult, fényes nappal, öt méterre az autótól, amiből kiszúrták őket. 

Az aranysakál Baranyában, Somogyban és Bács-Kiskun megye területén ismert, de a napokban, Bölcske és Nagykarácsony határában is megjelent. A Bölcskei Tátorjános Vadászegyesület titkára, Sitkei Gábor édesanyja és fia látták a falkában közlekedő állatokat, szám szerint nyolcat egy autóból. Az egyik állat lepihent a kocsi ajtajánál – írja a Duol.hu.

A dunaújvárosi hírportál telefonon érte el a sakálokat megpillantó Sitkei Gábort, a Bölcskei Tátorjános Vadászegyesület titkára azt mondta: – Magyarországon a ´90-es évek közepén jelent meg, és egyre nagyobb egyedszámban találkozunk vele déltől észak felé. Ez a faj, ahol megjelenik, ott gyorsan el tud szaporodni. Ez azért baj, mert a kis és nagyvadjaink nincsenek biztonságban tőle, sem a fácán, sem a nyúl, de az őz és a vaddisznó is az étlapján szerepel. Baranyában óriási károkat okozott már, ezért nagy aggodalommal figyeltük a megjelenését.

Aranysakálok Bölcske határában.Fotó: Sitkei András

Posted by Vadászunk on Sunday, July 26, 2020

Hozzátette: – Teljesen meglepett, sőt sokkolt minket a megjelenésük, főleg azért, mert ezek az állatok nappal nem szoktak mutatkozni. A rendkívül kifinomult érzékszerveik révén észrevétlenek tudnak lenni, most pedig tőlünk öt méterre voltak. Ez azért is furcsa, mert alapból félnek az embertől, de jelen esetben nem féltek, nyugodtan sétáltak a közelükben.

Az aranysakál könnyen felismerhető, kutyaszerű állat, ami méretében és kinézetében a farkas és a róka között helyezkedik el. Előfordulhat magányosan, de falkában is. Ha találkozunk vele inkább kerüljük el, ne felejtsük el, nem kutyus, hanem vad.