Amit minden gazdinak tudnia kell – A séta jelentősége

0
484 megtekintés
Man walking his pet dog
Swing Szerelem Szulák

Azon túl, hogy a gazdinak is igen egészséges testmozgás a kutya sétáltatása, remek lehetőséget kínál a hierarchia rendezésére és felállítására is. Persze csakis akkor, ha a sétát a gazdi irányítja úgynevezett strukturált sétával. Ilyenkor a póráz a kapcsolat, ezen keresztül tudunk finom jelzéseket küldeni kutyánk felé, hogy milyen tempót és milyen követési módot várunk el tőle. Később a póráz akár el is hagyható, ha a láthatatlan kötelék már kialakult.

“A halak úsznak, a madarak repülnek, a kutyák pedig gyalogolnak. A kutyatartásnak nem lenne szabad pusztán az emberi igények kielégítéséről szólnia. Tartozunk a kutyáinknak annyival, hogy biztosítjuk számukra mindazt, amire ösztöneik szerint szükségük van!”

Cesar Millan

Amennyiben a kutya megy elől és gazdája mögötte rohanva igyekszik tartani az eb által diktált ütemet és irányt, akkor máris átadta kedvencének az irányítást és ezzel együtt a falkavezéri szerepet. Sajnos sokszor látni az utcán ezt a típusú elhibázott sétáltatási módot. A lakóhely környékének bejárása remek alkalom négylábú barátaink számára, hogy feltérképezzék a közelben élő társaik által hátrahagyott információkat. Fontos találkozásokra, ismerkedésekre van lehetőség a séták alatt, ezen túl természetesen elengedhetetlen figyelembe venni a kutyus mozgásigényét és ennek kielégítését.

Walking-Dog

Kutyánk lelki egészségének megőrzése szempontjából komoly szerepe van az egymással való ismerkedésnek, játéknak is. Sajnálatos módon egyre gyakrabban látni olyan szituációkat, hogy a gazdi nem engedi oda egy másik kutyához a sajátját, attól félve, hogy összeverekednek. Nem is gondol arra, hogy a verekedést esetleg éppen az ő feszült, félelemmel teli viselkedése válthatja ki. A séta legyen a vándorlást helyettesítő mozgás és kaland a kutyának, felszabadult, de határozott falkavezéri szerep gyakorlása és kikapcsolódás a gazdinak. A helyes sétáltatás nagy mértékben erősíti a Köteléket gazdi és kedvence között!

Szakértőink további cikkeit ide kattintva érheted el:
Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét
Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 1. rész
Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 2. rész

Szerző: Pál Judit gazdiképző, kutyamentor
www.gazdikepzes.ga

Leadfotó: peggyfrezon.blogspot.com
Fotó: houstonpettalk.com