Amikor a kutya átveszi a gazdi szerepét

0
524 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Mi állhat a jelenség hátterében?

A kutya, mint faj, falkában élő, vándorló életmódot folytató állat, őseihez, a farkasokhoz hasonlóan. Ez azt jelenti, hogy szüksége van falkavezérre, akit gondolkodás nélkül követ falkatársaival együtt. A falkavezér mindig domináns egyedekből választódik ki,  nemétől függetlenül. A falkatagok alárendelődnek a határozott, nyugodt, magabiztos energiával bíró falkavezér irányításának. A szükséglethez igazodva, az Anyatermészet bölcsen úgy rendezi, hogy jóval kevesebb domináns egyed születik, mint alárendelődő.

Tehát kedvencünknek bizony életszükséglete, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott falkavezér szerepét töltse be a gazdi. Amennyiben ez nem történik meg és a kutyus nem domináns egyed, akkor azt érzi, hogy neki kell átvenni az irányítást, hiszen falkavezér nélkül nincs falka. Ez a feladat viszont egy alárendelődő kutya számára teljesíthetetlen, nincs meg hozzá az adottsága, ezért különböző viselkedési zavarok alakulhatnak ki nála. Ilyenkor fordulhat elő, hogy séták alatt ideges, félelemből támad, hiszen azt gondolja, hogy ő felelős a gazdi testi épségéért. Gyakorlatilag azt érzi, hogy  gazdája összes gondját neki kellene orvosolni, ami bizonyos esetekben még betegségek kialakulásához is vezethet.

Amennyiben domináns egyeddel van dolgunk, ott bizony keményen meg kell vívni a hierarchia harcot, ugyanis ő biztosan a falkavezéri szerepre fog pályázni és nagyon gyorsan képes lesz az egész családot maga mögé utasítani. Ilyen esetben különösen fontos, hogy határozott, erős, magabiztos gazdi vegye kézbe az irányítást.

adorable-grey-dog-graphic

Mi tehát a követendő megoldás?

Cesar Millan, a csodálatos kutyadoki tanításai szerint, a falkavezéri pozíció megszerzéséhez, felállításához a legfontosabb “eszközöket” kell alkalmaznunk: mozgás, fegyelem, szeretet – ebben a sorrendben.

Amennyiben kutyánkat az energiaszintjének megfelelően minden nap megmozgatjuk, következetesek vagyunk a határok kijelölésében és megtartásában, a megfelelő helyen és időben szeretgetjük (csakis nyugodt, megadó viselkedés esetén), akkor bizonyosan jó falkavezérévé válhatunk. Ez pedig boldogság kutyának és gazdinak egyaránt, egy boldog, kiegyensúlyozott kutya valóban az ember legjobb barátja lehet! Ha egyedül nem boldogulunk a probléma kiküszöbölésével, keressünk hozzáértő, megbízható segítőt, kutyamentort.

Szerző: Pál Judit gazdiképző, kutyamentor
www.gazdikepzes.ga

Leadfotó: peggyfrezon.blogspot.com
Fotó: fuzfeed.com