Amerikai bölénybaba született a Nyíregyházi Állatparkban

0
122 megtekintés
Amerikai bölénybaba - Kép: Nyíregyházi Állatpark - Facebook
Swing Szerelem Szulák
Az Állatpark gondozóit nagy meglepetés érte a napokban a sóstói mini-bölénycsorda állomány meglátogatásakor. Az amerikai bölények ugyanis eggyel többen voltak az állományellenőrzéskor, mint korábban. Az anyuka szinte észrevétlenül hozta világra kicsinyét. A kilenc hónap vemhesség után a szülés olyan zökkenőmentesen zajlott, hogy még a gondozók sem lettek rá figyelmesek.

Mai fejjel ugyan nehéz elképzelni, de az amerikai bölény egykor százezres csordákban vándorolt a prériken, állománya egykor elérhette az 50 millió egyedet. Egyes észak-amerikai indián törzsek táplálkozásukban és ruházkodásukban gyakorlatilag teljes mértékben a bölénytől függtek.

Majd megérkezett a fehér ember és a faj a telepesek könyörtelen mészárlását követően, a kihalás szélére sodródott a 19. században. Szerencsére 1905-ben azonban megalakult az Amerikai Bölényvédelmi Társaság és néhány száz példány megmenekült, ami elegendő volt a faj túléléséhez. Ma állományuk 50 ezer állatra tehető.

Mama és csemetéje – Kép: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

Manapság az amerikai bölény sokkal kisebb csapatban él, főként a nemzeti parkokba szorult vissza. A tehenek és borjaik laza rangsorba szerveződött csordákat alkotnak, melyekhez csak szaporodás idejére csatlakoznak az egyébként egynemű csapatokban élő bikák.

Dupla meglepetés

A Nyíregyházi Állatparkban ez idáig 1 ivarérett hím és 4 nőstény élt együtt, de most, a frissen felfedezett kis jövevény mellett az is kiderült, hogy a két éve érkezett hím olyan remekül érzi magát, hogy nem csak egy, hanem rögtön két utódja is született. Az első borjú egy hónapja látta meg a napvilágot, a mostani kicsi másfél hete.

Kép: Nyíregyházi Állatpark – Facebook

Az apróság még nem esett át az első állatorvosi vizsgálaton, így egyelőre nem lehet tudni, hogy fiúról vagy lányról van szó. Most még a gondozók sem merészkednek a csorda közelébe, mert a csöppség anyukája és papája sem venné jó néven, ha idegenek közelednének szemük fényéhez. A világosbarna szőrű borjak az anyatej mellett már megkezdték a szállas takarmány fogyasztását is. Idejük nagy részét táplálkozással töltik, de előszeretettel hemperegnek  az iszapban és a homokban.

Forrás: sostozooTravelo