Alvó denevért találtam – most mit tegyek?

0
4 163 megtekintés
Kép: turistamagazin.hu
Swing Szerelem Szulák
Mit kezdesz, ha váratlanul megjelenik egy félálomban lévő denevér az erkélyeden, a lakásodban vagy az irodában? A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság összeszedte, miért fontos a denevérek számára a téli álom, és hogy hogyan lehet rajtuk segíteni, ha rossz helyre tévednek.

A Magyarországon előforduló 28 denevérfaj közül több is előnyben részesíti az ember környezetét. A régi pincéken, présházakon, zavartalan padlásokon kívül a társasházak is vonzó pihenőhelyet nyújtanak számukra. A téli időszakban a nagyvárosok panelházai kiváló telelőhelyet biztosítanak számos fajnak.

Téli álmot alvó nagy patkósdenevér az Abaligeti-barlangban – MTI Fotó: Sóki Tamás

A panelek illesztéseinél található repedésekben, redőnytokokban a lakásokból kiáramló meleg miatt megfelelő feltételeket találnak ahhoz, hogy ott vészeljék át a téli hónapokat. Mivel a denevérek kizárólag rovarokkal táplálkoznak, táplálékhiányos téli időszakban kénytelenek téli álmot aludni.

Téli álmot alvó nagy patkósdenevérek az Abaligeti-barlangban – MTI Fotó: Sóki Tamás

Ebben az időszakban anyagcseréjük lelassul, szívverésük, légzésük és testhőmérsékletük drasztikusan lecsökken, valós téli álomba zuhannak. Ez a csökkentett „üzemmód” teszi csak lehetővé, hogy az ősszel felhalmozott zsírtartalék elegendő legyen az életben maradáshoz. Természetesen ez a lassú anyagcsere is termel salakanyagot, ezért körülbelül háromhetente felébrednek, rövid időre elhagyják téli szállásukat, hogy elvégezzék szükségleteiket.

Kép: National Geographic

Az egészségügyi ébrenlétekkor előfordul, hogy nem találnak vissza a búvóhelyükre, és a tél közepén hirtelen felbukkannak az erkélyen, a lakásban, irodában. Ha így találjuk meg a dermedt, félálomban lévő denevért, a legjobb, amit tehetünk, hogy egy papírdobozba helyezzük, hűvös, zavartalan helyiségbe tesszük, és értesítjük a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságot.

Kis patkósdenevérek – Kép: turistamagazin.hu

Semmiképp ne próbáljuk megetetni, megitatni, és a lehető legkevesebb ideig tartsuk kézben. Ugyanis minél többet piszkáljuk, annál jobban felébred. Az ébrenléti állapot pedig nagyon gyorsan felemészti a zsírtartalékot, ami így már nem lesz elegendő a tél hátralévő időszakának az átvészeléséhez, ami az állat pusztulásához is vezethet.

Hegyesorrú denevérek – Kép: turistamagatin.hu

Az illetékes természetvédelmi őr segít az állat megfelelő helyre való szállításában. A Pécs környékén kézre került denevérek az Abaligeti-barlangban kerülnek elhelyezésre, ahol megfelelő körülmények között tudják téli álmukat folytatni. A hazánkban előforduló denevérek valamennyi faja természetvédelmi oltalom alatt áll, és közülük több faj fokozottan védett.

Vigyázzunk rájuk!