Általános iskolások lesznek az új pécsi állatkert első látogatói

0
189 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A városvezető az új létesítményben – a beruházás során kialakított fókamedencénél – megtartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az iskolások jövő pénteken délelőtt, a 14 órára tervezett hivatalos átadó előtt díjmentesen ismerkedhetnek meg az állatkert lakóival. Hozzátette, hogy a megnyitót követően a többi magyarországi állatkerthez képest kedvező árakkal várják az új létesítmény látogatóit.

Az állatkertben pumákat, perzsa leopárdot, varacskos disznót, bengáli tigriseket, gyűrűsfarkú makikat, zebra- és szirti cápát, hiúzt, oroszlánt, zebrákat, ormányos medvéket, kaméleonokat és fapitonokat is láthat a közönség.

A beruházás során tágas parkolót, turistabuszok számára megállót építettek. A létesítmény új fogadóközponttal rendelkezik és ökoturisztikai parkot is magában foglal, amelyben bemutatják a Mecsek és környéke állat- és növényvilágát. A létesítményben tematikus szekciókat alakítottak ki, így állatsimogató és madárröpde, majomház, nagymacskaház, ragadozó- és vízilóház, Afrika-kifutó, krokodilház, fókamedence, csimpánzkifutó is épült. A korábban a pécsi belvárosban működő akvárium-terrárium is helyet kapott a megújult állatkertben, a fogadóközpont épületében. Az épület földszintjén az akváriumi rész sokszínű édesvízi és tengeri állatvilága lesz megtekinthető és ott található a fókamedence is. A terráriumot az emeleten alakították ki, ahol rendezvény- és oktatóterem is létesült.

Pécs, 2016. április 21. Egy dolgozó játszik egy hiúzzal a május 20-án megnyíló pécsi állatkertben 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A mûszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre. MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2016. április 21.
Egy dolgozó játszik egy hiúzzal a május 20-án megnyíló pécsi állatkertben 2016. április 21-én. A régi létesítmény helyén kialakított új állatkertet mintegy 1,8 milliárd forintos beruházással alakították ki. A mûszaki átadás tavaly év végén megtörtént, folyamatosan költöztetik be az állatokat új helyükre.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Csizi Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője felidézte, hogy a városvezetés egy leromlott állapotú vadasparkot örökölt elődeitől, amely veszélyeztette a város ivóvízbázisát, ezért a bezárás, felszámolás fenyegette. A képviselő hangsúlyozta, hogy a 2010 előtti finanszírozási rendszerben mindössze 50 százalékos támogatottsággal lehetett volna fejleszteni az állatkertet.

“Az amúgy is eladósodott város akkor nem lett volna képes 850-900 millió forintot hozzátenni a beruházáshoz” – jegyezte meg, hozzáfűzve, hogy sikerült elérni, hogy a teljes – 1,8 milliárd forintos – fejlesztés kizárólag európai uniós forrásból valósult meg.

Az állatkert május 21-én és 22-én 9-től 19 óráig tart nyitva, a jegypénztár 18 órakor zár.

Páva Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy – a tumultust elkerülendő – a belépésre jogosító karszalagot május 21-én és 22-én a város négy helyi buszvégállomásán is meg lehet vásárolni, ahonnan annak felmutatásával ingyenesen használható buszjáratokat indítanak félóránként. A megnyitó hétvégéjén tizennégy év alatt ingyenes a belépés, afölött 1500 forint lesz az egységes belépődíj – mondta el a városvezető.

A jegyárakról és a nyitva tartás további részleteiről a www.pecszoo.hu oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: MTI
MTI Fotók: Sóki Tamás