A 8 leghűségesebb kutyafajta

0
41 285 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A legtöbben azt gondolnánk, hogy a hűség és a ragaszkodás alapvető tulajdonsága minden kutyának, ám nem árt tudni, hogy léteznek kifejezetten függetlenségre törekvő kutyafajták és vannak az alázatos, hű társak, melyek mindig lojálisak a gazdájukhoz és annak családjához. Ha utóbbit keresed, a listánkból válassz!

Labrador retriever

Amellett, hogy a labradornak lételeme a víz, elképzelhetetlen számára az emberek távolságtartása is. Apportírozó vadászkutyának tenyésztették ki, de aki ránéz, azonnal elolvad a tekintetétől. Nagyon könnyen tanítható és tartható fajta, imádja az ember közelében lenni, legyen szó lakásról, autózásról, vagy hosszú családi sétákról, kirándulásokról. Odaadóan szereti a családját és a gyerekeket is, házőrzőnek teljesen alkalmatlan, viszont kiváló kábítószer-kereső, vakvezető, illetve vízi- és kutató-mentőkutya.

Boxer

Napjaink egyik legkedveltebb német kutyafajtája, melyet munkakutyának tenyésztettek ki. Közismert játékosságáról, jóindulatáról, gyerekszeretetéről, minden rosszindulatú hátsó szándéktól mentes barátságos viselkedéséről. Hajlamos a csibészségre, de ha következetesen van nevelve, az egyik legideálisabb családi kedvenc lehet, mely odaadóan óvja és védelmezi a család minden tagját.

Bullmasztiff

Bár nagy és impozáns, de egy szelíd óriás a kutyás világban. A fajta bátor, erős, gyanúsan viselkedik az idegenekkel szemben, de nagyon kiegyensúlyozott és a családjához, a gyerekekkel szemben pedig nagyon türelmes. Nem ugat sokat, de veszély esetén mindig jelez. A bullmasztiff elszántan védelmezi családját és otthonát a rossz szándékú személyekkel szemen.

Angol pointer

Az egyik legrégebbi vadászkutya fajták egyike, főként nyulak felriasztására tenyésztették ki a XVII. század közepétől. Meghatározó tulajdonságai közé tartozik az engedelmesség, a hűség, a ragaszkodás és a higgadt, jól alkalmazkodó viselkedés. Ideális családi kedvenc lehet, ha megfelelő mozgástér áll a rendelkezésére, ezért csak kertes házban ajánlott tartani.

Akita

Japánból származó, nagytestű őr- és vadászkutya, mely makacssága mellett jól ismert a gazdájához fűződő feltétel nélküli hűségéről is, gondoljunk csak a filmhős Hachi-ra, a “leghűségesebb barátra”. A történetben egy akita fajtájú kutyus minden nap várja a gazdáját a vasútállomáson, abban a reményben, hogy régóta halott gazdáját egyszer még viszont láthatja. Ez a jellegzetesség még mindig megtalálható az akita temperamentumában.

Doberman

Egy tekintélyt parancsoló megjelenésű kutyafajta, melyet korábban katonák és rendőrök is nagy sikerrel használtak. Ma inkább már családi kedvenc, mely engedelmes és hűséges házőrző, bizalmatlan és tartózkodó az idegenekkel szemben, de mélyen elkötelezett gazdájához és annak családjához.

Rottweiler

Páratlan elszántsággal és odaadással dolgozik a gazdájával, így ideális társ lehet, ha valaki jól tanítható, hűséges és engedelmes munkakutyát keres. Alapvetően nyugodt természetűek, kiegyensúlyozottak, de a hímek kevésbé szociálisak, mint a nőstények. Mindkét nemre jellemző, hogy fenntartással kezelik az idegeneket, bátran, fájdalmat sem ismerve védik családjuk tagjait és területüket. Rossz hírnevével ellentétben jó idegzetű, szereti a gyerekeket. A fajta gyakran rossz választás gyenge kezű, kezdő vagy kevés szabadidővel rendelkező tulajdonosok számára. Ahhoz, hogy a rottweiler engedelmes, megbízható társ legyen, a kutyát megfelelő következetességgel kell tanítani, sok szeretettel, játékkal és határozott irányítással nevelni.

Német juhászkutya

Népszerű fajta, mely hűsége és odaadása jól ismert a filmvászonról is (pl. Rex, Jerry Lee, stb.). Eredetileg terelőkutya volt, de felismerve bátorságát, intelligenciáját és önállóságát, sikerrel alkalmazzák ma is munkakutyaként a fegyveres szervek. Természetes feladatának tekinti az otthona, családja és a család tulajdonának védelmét. Rendkívül hűséges, gyengéd és barátságos a gyerekekhez ha ők is tiszteletben tartják, de jellemzően egy családtaghoz különösen szoros a kötődése (tipikusan “egygazdás”). A fajta nem való olyan embereknek, akik sokat vannak távol otthonról, ha ugyanis nem kap elég figyelmet a gazdájától, úgy érzi, hogy büntetésben van.

Ismerd meg a 6 legkonokabb vagy az 5 legkedveltebb, de kezdőknek semmiképp sem ajánlott kutyafajtát is.

Leadfotó: Pixabay / SmBrG
Fotók: Pixabay