A világ legédesebb kisragadózója

0
12 927 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A menyétfélék családjába tartozó karcsú és nyúlánk hermelin, a mezők apró hófehér kis vadásza, bárkit levesz a lábáról, bájos pofijával és kis fekete gombszemeivel. Tényleg egy apró cukiság.

A hermelin általában a nedves élőhelyeket kedveli. Leginkább a nyílt területek, így a mezők, rétek, folyó – és tópartok lakója. Előfordul szántóföldeken is, ahol mindig sok rágcsálóra számíthat. Ázsia, Európa és Észak-Amerika tundráin és a mérsékelt övi erdőségeiben él. A hegyvidékeken 3400 méter magasra is felmegy, a zárt erdőségeket kerüli.

Szívesen tartózkodik a nagy kertekben is, ha elég búvóhely kínálkozik számára. Itt főleg a patkányokat, és egereket pusztítja. Étlapján az első helyet foglalja el a kertészek által retteget mezei egér. Félénksége miatt sajnos csak ritkán figyelhető meg, amint fürgén surran és két lábra áll, hogy körülnézzen.

Kizárólag ragadozó életmódot folytat, azaz elsősorban kisebb rágcsálókat, madarakat fogyaszt; jobb híján a rovarokra, lárvákra vagy akár a dögevésre is ráfanyalodhat.

Technikás, ügyes vadász. Gyorsaságának köszönhetően nála nagyobb állatokat is zsákmányolhat.

Közeli rokonához, a menyéthez hasonlóan a hermelin is ért hozzá, hogy kényelmessé tegye otthonát. Földi lyukakban, vakond- és hörcsögtanyákon, sziklahasadékokban, falrepedésekben, kőrakások alatt, fák odvában, lakatlan épületekben és száz más efféle búvóhelyen üti fel tanyáját.

A nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul portyára, de ha éhes, fényes nappal, az emberek szeme láttára is vadászik. Napszállta felé nagyon élénk és virgonc, és először tanyája környékét kutatja át. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel. Könnyeden fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át.

Télen, fekete farokhegyét leszámítva hófehér színt ölt. A fehér téli bunda először a hermelin hasán, nyakán és farka alatt kezd növekedni. Nyáron a háta gesztenyebarna; hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), farka hegye fekete.

Magyarországon ritka és védett faj, eszmei értéke jelenleg 50.000 forint.