A vadon élő állatok is bajban vannak a koronavírus miatt

0
801 megtekintés
Oroszlán pár - Kenya - Kép: wexas.com
Swing Szerelem Szulák
Több területen is veszélyezteti a vadon élő állatokat a koronavírus. A természetvédők számára sokszor az alapvető, vagy az egyetlen anyagi forrást jelentették a turistáktól származó bevételek. Az ágazat a COVID-19 koronavírus járvánnyal kapcsolatban bevezetett korlátozások miatt gyakorlatilag összeomlott, a pénzhiány súlyos károkat okoz a nemzeti parkoknak.

Azok a szervezetek – a kenyai nemzeti parkoktól kezdve a Seychelles-szigeteki korallzátonyokig – amelyek a látogatóktól gyűjtöttek bevételt, bajban vannak, mert a határlezárások és utazási korlátozások megfosztották őket az egyik legfontosabb pénzügyi forrásuktól. Nem tudnak megfelelően gondoskodni a területükön élő növények és állatok védelméről, amelyeket épp a munka és pénz nélkül maradt környékbeliek orvvadászata, illegális halászata, erdőirtása veszélyeztet – idézi a Guardian cikkét a Népszava.

Kambodzsában – mint mi is megírtuk – például a turisták elmaradása miatt bevétel nélkül maradt helyiek három nagyon ritka óriás íbiszt öltek meg, hogy élelemhez jussanak. A Kongói Demokratikus Köztársaság Virunga Nemzeti Parkjának 12 őrét ölték meg hutu felkelők áprilisban. A területen egyébként is állandóak a konfliktusok: illegális állatkereskedők, faszéntermelők, orvvadászok tekintik jó terepnek a védett területet, amely legfőképp az itt élő veszélyeztetett hegyi gorillákról híres. A parkot nemrégiben bezárták, hogy megvédjék őket a koronavírustól.

Miközben utazási korlátozások komoly akadályokat gördítenek az állatcsempészek elé, Afrikában az orvvadászat zavartalanul folyik tovább a veszélyeztetett fajokra: a természetvédők attól félnek robbanás várható ezen a területen.

Keskenyszájú orrszarvú az Okavangó-deltában, Botswana – Kép: bush24.com

Márciusban a botswanai hatóságok határoztak úgy, hogy áttelepítik a megmaradt néhány keskenyszájú orrszarvút az Okavango-deltából, miután hatot megöltek az állatok közül. Az orvvadászokat a szafarikon részt vevő turisták elmaradása bátorította fel.

„Miközben az illegális elefántvadászat nem növekszik az utazások elmaradása és a vadállati termékek iránt felerősödött negatív érzések miatt Dél-kelet Ázsiában, a helyiek vadállathús iránti igénye megugrott, miközben senki sem védi ezeket a területeket.”

– mondta Dickson Kaelo, a Kenyai Vadvédelmi Társaság főigazgatója.

A kenyaiakat a sáskajárás és a háziállataikat sújtó vírusos megbetegedések után különösen rosszul érintette a koronavírus miatti idegenforgalom csökkenés. A helyi közösségek komoly bevételeket szereztek például népművészeti tárgyak eladásából, és most kénytelenek közvetlenül a földművelésből megélni, ami állandósítja konfliktusaikat a vadállatokkal.

Orvvadászok által agyonlőtt ocelot Kolumbiában – Kép: Handout – The Guardian

Kolumbiában a Panthera nagymacskavédő szervezet számolt negatív csúcsot az orvvadászatban, ami többek között azért is valósulhatott meg, mert a vadvédők forráshiánnyal küzdenek az adományok elmaradása vagy azok késlekedése miatt. Esteban Payán, a jaguárprogram vezetője a leginkább az erdőirtásoktól fél, mert a mezőgazdasági célú égetések a eltüntetik a nagymacskák élőhelyeit. Ennek az egyéb vadon élő állatok is kárát látják, mert megégnek a tüzekben.