A történelem leghíresebb állatai

0
388 megtekintés
kutya
Swing Szerelem Szulák

Lajka

Bár Lajka története tragikus véget ért, mikor az 1957-ben tett űrutazás során a stressz és a kapszula túlmelegedése következtében elpusztult, a kóbor eb nagymértékben hozzájárult az űrkutatás fejlődéséhez. Repülése bizonyította be, hogy a súlytalanság okozta körülmények túlélhetők, nélküle Jurij Gagarin sosem indulhatott volna az űrbe első emberként.

061

Wojtek

Az 1941-es amnesztia után megszerveződött II. lengyel hadsereg 22. hadtestének kabalája egy medve volt. Kölyökkorában érkezett a csapathoz, és nem csak harc közben vetették be, de a katonákat is szórakoztatta. A háború után, 1947-ben a medve az edinburghi állatkertbe került, állítólag a katonák zokogtak, mikor búcsút kellett inteniük kedvenc bajtársuknak.

058

Marengo

Napóleon kedvenc lovát Marengónak hívták. A 1800-as győztes marengói csata után elnevezett hatéves szürke arab telivér Egyiptomból érkezett. Méretét tekintve igen kicsi volt, mégis bátor ló hírében állt. Élete során nyolc alkalommal sérült meg, az orosz hadjáratot, a moszkvai csatát és a waterlooi ütközetet is túlélte. 1831-ben lehelte ki lelkét, csontvázát jelenleg a londoni National Army Museumban őrzik.

059

Dolly

1996. július 5-én született Dolly, a klónozott bárány. A világon először a skóciai Edinburghban sikerült felnőtt emlős testi sejtjéből új, élő egyedet előállítani. A klónozás folyamatát Ian Wilmut és Keith Campbell fejlesztették ki, akik egy átformált, vagyis klónozott sejtmagot ültettek a béranyába. A világ leghíresebb báránya 2003-ban pusztult el, halála után kitömték, s mai napig az edinburghi múzeumban van kiállítva.

060

Forrás: mult-kor.hu