A titokzatos azték kétéltű

0
7 959 megtekintés
Kép: images.animalpicturesociety.com
Swing Szerelem Szulák
A mexikói axolotl a kétéltűek osztályába tartozik. Az aztékok szent állatnak tekintették, nevét is az azték kutya alakú halál és újjászületés istenről Xolotlról kaphatta. Valószínűleg azért a különleges sajátosságáért, hogy vizi állatból szárazföldi állattá tud alakulni.

Jellegzetessége a széles feje két oldalán kívül található több pár kopoltyú, mely felnőtt, ivarérett korára is megmarad. Egy esetben veszíti el őket, ha a tó amiben él, kiszárad, akkor leválnak a fejről, és az állat átáll a tüdővel való légzésre. Emiatt és regenerációs képessége miatt sajnos különféle laboratóriumi kísérletekhez is használják.

Kép: simplesite.com

Az axolotlnak a természetben a színe általában sötét, szürke vagy barna, fekete pöttyökkel, de a tenyésztés során kialakult az albínó, valamint többféle színes változat, az aranytól kezdve a feketéig.

Kép: m.cdn.blog.hu/

A teljesen kifejlett állatok hossza átlagosan 30 cm, de akár 45 cm-re is megnőhetnek. Szemhéj nélküli szemei távol ülnek egymástól. Lábai rövidek, de erősek, és az első lábakon 4 hosszú és vékony ujjat találunk, a hátsón pedig ötöt.

Kép: haziallat.hu

Az axolotlok életkora a 25 évet is elérheti. Fogai a gyomorszájnál találhatók, amelyek az átalakulás során kerülnek a helyükre. Zsákmányukat beszippantják.

Kép: okjdiscoveries.files.wordpress.com

Éjszakai állat, a hideg, oxigénban gazdag vizeket kedveli, és gyakran az aljzaton tartózkodik. Akkor érzi jól magát, ha a víz hőmérséklete viszonylag ritkán haladja meg a 20 °C-ot, és télen 6 – 7°C-ra süllyed. A kétéltűek között általános, hogy képesek visszanöveszteni lábaikat, farkukat, több belső szervüket, sőt, szívük és agyuk egy részét is. A regenerált szervek és testrészek teljesen épek, és funkcióképesek. A mexikói axolotl is bír ezekkel a képességekkel.

Kép: pbs.twimg.com
Kép: pbs.twimg.com
Kép: fenyfacan.files.wordpress.com

Eredeti elterjedési területének nagy részéről eltűnt, ma már csak a Mexikóvárostól délre található tavakban él, de kritikusan veszélyeztetett faj.

Forrás: wikipedia