A telihold és a meleg tengervíz vonzza tömegével a medúzákat az izraeli partokhoz

0
225 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az egyetem szakembereinek vizsgálata azt mutatta, hogy a kocsonyás állagú állatok akkor érkeznek tömegével az izraeli partokhoz, amikor a tengervíz hőmérséklete 28,2 és 30 Celsius-fok között mozog, valamint telihold van – írta a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság internetes oldala.

A medúzák megjelenését az jelzi, hogy olyankor sokkal gyakrabban állnak le az Izraeli Elektromos Művek hűtőberendezései, mivel a szűröket eltömítő medúzák megakadályozzák a tengervíz beáramlását, amelynek következtében a szivattyúk leállnak. Mindez ugyan nem hátráltatja nagyon az áramtermelést, de jelentősen növeli a hűtőrendszer karbantartási költségeit.

“A magas költségek hátterében több tényező áll, az egyik, hogy a medúzatömegek június és július folyamán érkeznek, amikor rengeteg elektromos áram fogy; továbbá a medúzákat, ellentétben a hűtőrendszeren fennakadó egyéb nagyobb dolgokkal, nem lehet kontrollálni” – mondta Avi Algazi, a vállalat munkatársa, a kutatás vezetője.

A vizsgálatból kiderült, hogy a medúzarajok 94 százaléka nagyjából az év 176. napja környékén érkezik meg az izraeli partokhoz, amikor a Hold elkezd megtelni. Algazi szerint ugyan az év más időszakaiban – más környezeti feltételek között – is felbukkannak medúzák az izraeli partoknál, de az ilyen esetek nem rendszeresek és általában csak kis számú állat érkezik.

Forrás: MTI
Fotó: fromthegrapevine.com