A táplálék hiány egyre több vetélést okoz az orkáknál

0
5,141 megtekintés
A táplálékhiány miatt szaporodási problémáik vannak a Washington állam egyik tengerszorosában rendszeresen megforduló kardszárnyú delfineknek – derítették ki amerikai tudósok az MTI szerint.

A kutatók a tengervízben talált bálnaürülékekben lévő hormonokat elemezték és megállapították, hogy hét év alatt a vemhes orkák kétharmada elvetélt. A szakemberek a táplálkozási stresszel hozták kapcsolatba a jelenséget, mivel a térségben igen kevés a királylazac, a gyilkos bálnák kedvenc tápláléka.

Sam Wasser, a Washington Állami Egyetem professzora, a PLOS ONE tudományos folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, a bálnák megfogannak, de a mivel nem jutnak elég élelemhez, vemhességüket képtelenek megtartani.

A kutatók a térségben megforduló 79 orkát 2008 és 2014 között tanulmányozták 350 székletminta alapján. Közülük 35 volt vemhes, azonban csak 11 borjút észleltek a nőstényekkel együtt megszületésük után. 24 nőstény esetében nem találtak borjút a folyamatosan megfigyelt populációban, ami azt jelzi, hogy vagy elvesztették őket, vagy születése után elpusztult az utód – magyarázta a kutató.

Ezek a nőstények jóval inkább mutatták a táplálkozási stressz jegyeit, mint az utódot sikeresen világra hozók.

Az Egyesült Államok nyugati partjainál élő orkák száma 79, jóval kevesebb, mint az évtizedekkel ezelőtt számlált 140 egyed. A tengeri emlőst 2005-ben védelemre szorulónak nyilvánították. Az orkák többségével szemben a Seattle-nél elterülő Puget-tengerszorosban élők főként királylazacot fogyasztanak.

Forrás: ng.hu, MTI