A súlyosan veszélyeztetett nyugati-afrikai csimpánzok többsége sajnos a védett területeken kívül él

0
90 megtekintés
Kép: WWF
Swing Szerelem Szulák
A Nyugat-Afrika nyolc országában élő nagyjából 52 800 nyugati-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) döntő többsége a védett területeken kívül él – derült ki a közönséges csimpánz súlyosan veszélyeztetett alfajának egyedszámát felmérő új kutatásból.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban publikált tanulmány készítői a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Ape Populations, Environments and Surveys (A.P.E.S.) elnevezésű – az emberszabású majmok eloszlásáról és helyzetéről pontos és objektív képet adó – adatbázisát használták munkájuk során.

Az adatok felhasználása révén a kutatók készítettek egy térképet a csimpánzpopulációk sűrűségéről és eloszlásáról, továbbá azonosították azokat a trendeket és a trendeket irányító tényezőket, amelyek befolyásolják a populációkat. Az adatbázis mutatóit továbbá 2001 és 2016 között végzett, csaknem 11 ezer kilométert felölelő terepmunkával egészítették ki – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Kép: worldwildlife.org

Az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) által tavaly közzétett, a közép-afrikai csimpánzra és a nyugati síkvidéki gorillára vonatkozó eredményekhez hasonlóan a kutatók arra jutottak, hogy

a nyugat-afrikai csimpánzok döntő többsége, a védett területeken kívül él, és ezeknek az állatoknak a 10 százaléka olyan övezet lakója, amely komoly infrastrukturális átalakításokon fog átesni a közeljövőben.

A lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben dolgozó Stefanie Heinicke által vezetett kutatócsoport szerint a várható környezeti károk csökkenthetők, ha az új infrastrukturális beruházások kivitelezői felhasználják ezeket az adatokat, hogy elkerüljék a csimpánzok számára kulcsfontosságú területeket.

Forrás: MTI